Farář z Moravské Nové Vsi: Udělám všechno pro to, abychom měli do roka od katastrofy kostel v pořádku

27. srpen 2021

V kostele v Moravské Nové Vsi zastihlo faráře Mariána Kalinu ničivé tornádo. Spolu s další asi dvacítkou lidí tam slavili od sedmi hodin večer slavnost narození svatého Jana Křtitele. A pak jim tornádo obrátilo život vzhůru nohama.

24. června se kostelní hodiny v Moravské Nové Vsi zastavily na čase za pět minut půl osmé. Potom obec na Hodonínsku zasáhlo ničivé tornádo. „Kostel se nám nyní povedlo zakonzervovat, je udělaná provizorní střecha, aby nám to vydrželo deště,“ říká farář Marián Kalina.

Jak prožíval chvíle, kdy živel udeřil? „Zůstali jsme v kostele trošku déle. Tornádo poškodilo krov takovým způsobem, že visel nad kostelem, ale nespadl. A trvalo ještě několik dalších minut, než krov povolil. Slyšeli jsme jen pnutí dřeva. A v tu chvíli člověk nevěděl, co se stalo. Když spadl krov kostela a nastalo hrobové ticho, tak jsme viděli tu zkázu jako po válce,“ popisuje.

„Nevěděli jsme, jestli to nezpůsobilo větší škody na lidských životech než na majetku. Nejhorší obraz se přede mnou ale rozprostřel až v pátek ráno s prvním slunečním paprskem,“ líčí s pohnutím v hlase farář.

„Za dva měsíce od tornáda jsem poznal spoustu krásných lidských srdcí, lidí, kteří nezištně přišli, kontaktovali nás a ptali se: ‚Pane faráři, co vám chybí, co potřebujete?‘ Pokud v tomhle lidstvo vytrvá, potom zavrhuji názory, které říkají, že je to s námi rok od roku horší.“

Farní kostel ještě není plně osvětlen, ale farníci se v něm mohou scházet. Konají se v něm bohoslužby, které jsou mnohem hlubší a emotivnější. Kuriozitou je, že v Moravské Nové Vsi mají kromě nebeského Ježíše tako dobrovolníka – přezdívá se mu „Ježíš“. Mnoha lidem totiž pomohl a pomáhá. Dokonce se mu v obci tak zalíbilo, že uvažuje o tom, že zde postaví dům a zapustí kořeny.

Jakou proměnou prošla Moravská Nová Ves od doby, kdy ji zasáhlo tornádo? Poslechněte si záznam Apetýtu s hostem Mariánem Kalinou.

autoři: Lucie Hostačná , lop
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.