Ovocnáři z Mendelovy univerzity vyšlechtili novou odrůdu meruněk, na trhu by se měla objevit do tří let

Ovocnářům z Mendelovy univerzity v Brně se podařilo vyšlechtit novou odrůdu meruněk. S prací začali v roce 1984. Sophinka, jak ji pojmenovali, je odolná vůči šarce švestky, nejrozšířenějšímu virovému onemocnění meruněk v Evropě.

Vědci z Ústavu ovocnictví Zahradnické fakulty v Lednici zkřížili odrůdu Velkopavlovickou a Stark Early Orange. Velkopavlovická meruňka, která pochází z Velkých Pavlovic na Břeclavsku, jak už název napovídá, je mezi lidmi oblíbená především pro svou chuť. Je sladká a šťavnatá, ale zároveň také velmi náchylná k nemocem a špatně snáší i delší skladování a transport. Hůře se také sklízí, stromy rostou do výšky několika metrů. I proto ovocnáři od pěstování této odrůdy postupně upouští a nahrazují jí odrůdami z dovozu, které ale nejsou tak chutné.

Meruňka po odkvětu

Registrací nové odrůdy skončila třetí etapa šlechtění meruněk na Zahradnické fakultě v Lednici, před Sophinkou fakulta registrovala v roce 2017 ještě odrůdy Adriana, Betinka a Candela.

Aktuálně je do Státní odrůdové knihy zapsáno 64 odrůd meruněk, šlechtění se v celé republice věnují pouze tři pracoviště. Práce je to náročná a trvá i několik desítek let. Zvlášť, když se vědci snaží vyšlechtit takové odrůdy, které odolají například mrazu nebo různým nemocem. Postupně začnou univerzitní ovocnáři distribuovat rouby školkařům, na trhu by se Sophinka mohla objevit zhruba do dvou nebo tří let.

autor: Štěpánka Kadlečková | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související