Opráski připomínají na Špilberku Lucemburky

Netradiční příspěvek k oslavám 700 let od narození Karla IV. připravilo Muzeum města Brna na brněnském hradě Špilberk. Rod Lucemburků připomíná výstava komiksů ze série Opráski zčeskí historje.

Kreslené satirické příběhy s nevšedním pravopisem, přeházenými písmenky, zkomolenými jmény a vtipnými hláškami. Doteď bavily čtenáře pouze na internetu a v několika knihách. Na výstavě si lidé můžou prohlédnout asi čtyřicítku panelů s Lucemburky v hlavních rolích.

„Místnosti jsou rozdělené podle generací. Věnovali jsme se Janu Lucemburskému a Karlovi IV. v jedné místnosti, moravské větvi Lucemburků - Joštovi a Václavu IV. v druhé místnosti,“ popisuje kurátor výstavy Ctibor Ostrý.

Třetí místnost patří Zikmundovi Lucemburskému (toho ale autor Oprásků překřtil na Zmikunda) spolu s Janem Husem. „Ten sice není spojený přímo s Lucemburky, ale je souputníkem Zmikunda v komiksu a proto ho nebylo možné opomenout,“ vysvětluje kurátor.

Komiksy na výstavě doplňují sbírkové předměty z 14. a 15. století. Lidé si mohou prohlédnout archeologické nálezy, jako jsou kamnové kachle zdobené lucemburskými motivy nebo třeba meč, který se našel v odpadní jímce. K vidění je i osmdesáticentimetrový model Joštovy jezdecké sochy, která stojí v Brně na Moravském náměstí.

„Unikátní je hlavně v tom, že je to první odlitek, je to v podstatě desetkrát zmenšená socha. I když správně bychom měli říct, že to co stojí na Moravském náměstí je desetkrát zvětšená socha, protože tento odlitek existoval dřív,“ doplňuje Ostrý.

Opráski zčeskí historje na Špilberku

Na vernisáž výstavy dorazil i autor oprásků - Jaz. Na veřejnosti vystupuje pouze v masce své oblíbené postavy - krále Zikmunda a zachovává přísnou anonymitu. Záhadný autor nakreslil několik oprásků, které jsou k vidění pouze na Špilberku.

„Myslím si, že by bylo nefér nabídnout lidem, kteří vyšlapou tak vysoký kopec a zaplatí vstupné, něco, co už viděli, jenom vytištěné na velký formát. Takže určitě uvidí několik kusů, které jinde neuvidí a nespatří,“ prozradil tajemný autor populárního komiksu.

Které to jsou, ale autor prozradit nechce, na to si prý musí přijít každý sám. Výstava je na hradě Špilberku k vidění do 3. července.

autor: Martina Kovaříková
Spustit audio