Odborníci řadí krůtu mezi superpotraviny. Udělejte si skvělá krůtí prsa plněná špenátem a sýrem feta
Máte rádi drůbeží maso? Někdo dává přednost grilovanému kuřeti, jiný má rád drůbeží kousky v nějaké směsi. My pro vás ale máme jiný tip! Zkuste s námi krůtí prsa plněná špenátem a sýrem feta. A nebudete litovat.
Jen málo tuku a extra velký obsah bílkovin. Krůtí maso patří mezi superpotraviny. Maso je lehce stravitelné. Obsahuje hořčík, draslík a vitamíny B.
- 400 g krůtích prsou
- 200 g baby špenátu
- 50 g sýra feta
- 6 plátků Schwarzwaldské šunky
- olivový olej
Krůta je zajímavá tím, že obsahuje ze 70 procent bílé maso a ze 30 procent maso tmavé. Rozdělit se dá také na devět částí, které se liší chutí, zabarvením i strukturou.
Největší částí jsou krůtí prsa, která mají křehké maso. Stehenní maso připomíná zvěřinové, maso z křídel je něco mezi telecím a kuřecím. Svalnatější jsou letky.
Krk a boky se hodí do polévek, tyto části jsou více tučné. Na krůtě je delikátní částí biskup. Nejtučnější část masa se s oblibou peče. Bedra se hodí na přípravu medailonků a využitelné jsou samozřejmě i vnitřnosti.
Postup:
Baby špenát omyjeme, spaříme vroucí vodou a hned zchladíme, abychom zachovali barvu. Necháme dobře odkapat.
Krůtí prsa osušíme a rozkrojíme na větší plátky, které jemně naklepeme a osolíme.
Na každý plátek dáme nejprve špenátové listy, pak rozdrobený sýr feta.
Plátky dobře zavineme a každý pak závitek položíme na tři plátky schwarzwaldské šunky, které se musí částečně překrývat a dobře zabalíme.
Závitky vložíme do zapékací misky a zakápneme olejem.
Pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů. V polovině pečení opatrně otočíme.
Dobrou chuť!
Související
-
Krůtí paličky s růžičkovou kapustou. O blahodárném vlivu kapusty na zdraví člověka není sporu
Máte rádi drůbeží maso? Někdo dává přednost grilovanému kuřeti, jiný má rád drůbeží kousky v nějaké směsi. My pro vás ale máme jiný tip!
-
Krůtí guláš s červenou čočkou. Netradiční spojení chutí, kdo ale miluje hodně šťávy, bude nadšený
Guláš je dnes oblíbeným jídlem v mnoha zemích, za jeho kolébku považujeme Maďarsko, které tento pokrm proslavilo. Je ale možné, že Maďaři se guláš naučili od Turků.
-
Udělejte si krůtí játra na víně. Jednoduché a romantické jídlo skvěle kombinuje nezaměnitelné chutě
Když jsme byli malí, byla játra vzácnost. V řeznictví se téměř neprodávala. Tak si je dnes zkuste připravit na červeném víně. Bude to nostalgická vzpomínka na dětství.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.