Obyvatelé Březiny a Křtin protestují proti těžbě červeného vápence

21. listopad 2012

Lidé se bouří proti plánu zbudovat v katastru Březiny na Brněnsku a Křtin na Blanensku lom na červený vápenec. Téměř dvacet let starou myšlenu vzkřísila firma Křtinský mramor, která se o otevření lomu v poslední době snaží.

Obyvatelé tamních obcí se ale obávají, že těžba naruší krajinný ráz a výrazně sníží kvalitu života místním lidem. Pod petici se podepsalo více než 600 lidí. Firma se ale brání tím, že obavy místních jsou přehnané.

O možnosti těžby v katastru Březiny a Křtin se mluví už zhruba dvacet let. „Tenkrát to tady viselo jako Damoklův meč. Když si vezmete jak je tady nádherná krajina, je to předpolí Moravského krasu, tak si to tenkrát nikdo nepřál,“ říká místostarostka Březina Soňa Čermáková.

„Čeho se tedy nejvíc obáváme, je prašnost, nárůst dopravy, pak je to ohrožení lokality a také narušení spodních vod,“ doplňuje Martin Habáň z občanského sdružení PRO Březinu - Prosperita, Rozvoj, Obnova.

Firma obavy obyvatel odmítá

Vedení firmy, která chce s těžbou začít, se ale brání tím, že obavy občanů jsou celkově přehnané. Navíc o takzvaném chráněném ložiskovém území v Březině a Křtinách se ví už léta. Bylo při tom schváleno několika institucemi.

„To chráněné ložiskové území nevznikne jen tak samo od sebe. Je chráněno podle zákona o využití nerostného bohatství. Celou dobu tak občané a hlavně správa obcí musela vědět, že to území tam je a musela počítat s tím, že jednou se tam začne těžit. K tomu bylo nutno uzpůsobit rozvoj obce a zástavbu,“ podotýká za firmu Křtinský mramor Ladislav Dvořák.

Plán těžby má před sebou ještě několik kroků. Chráněné ložiskové území existuje. Stanovit by se teď měl dobývací prostor. To kde a popřípadě kdy může být zahájena těžba, má na starosti Báňský úřad.

Firma si žádost už podala. Báňský úřad jí ale zatím nařídil odstranit nedostatky do konce listopadu. „Zároveň do tohoto termínu mohou všichni, kteří se cítí dotčení stanovením dobývacího prostoru, podat námitky k předmětu řízení. Zároveň mohou předkládat důkazy na podporu svých tvrzení,“ dodává ústřední báňský inspektor Bohuslav Machek.

autor: Gabriela Grmolcová
Spustit audio