Obec Hrušky na Vyškovsku soutěží o titul Vesnice roku

Obec Hrušky na Vyškovsku navštívila hodnotící komise soutěže Vesnice roku. Po úspěchu v krajském kole tato obec postoupila do celostátního klání. Vedení obce, členové místních spolků i ostatní obyvatelé nechtěli nic ponechat náhodě a snad všichni se zapojili do práce, aby Hrušky u hodnotitelů zanechaly co nejlepší dojem.

 „V sále obecní hospody se bude konat vítání komise, a protože jsme malá dědina, slouží jak ke sportovnímu vyžití, tak i ke kulturním akcím,“ říká starosta Hrušek Jan Kauf. Centrální prostor sálu zabírají rozložené plány a mapy. „Máme tady i historické mapy, aby bylo vidět, jak se nám obec pomalu rozvíjí. Potom jsou tady studie, jak bychom chtěli, aby se dále pokračovalo.“

Obec Hrušky se může pochlubit svými lokálními produkty

 „Všechno je lokální, všechno je z Hrušek. Jsou to jenom produkty, které vyrábím pro sebe a pro své přátele, popřípadě na nějakou akci pro obec. Je to spíš koníček,“ říká obyvatelka Hrušek Jana Kropáčková u stánku s místními produkty.

Pro hodnotíci komisi se pečou i koláčky. „Scházíme se podle potřeby, dvacet příznivců pečení koláčů. Dneska to budou zhruba čtyři tisíce,“ říká Irena Kozáková, pro kterou je pečení hlavně zábava. „To jsou dámy, které se starají o to, že vypadám tak, jak vypadám,“ s úsměvem dodává starosta Kauf.

Pro obyvatelky Hrušek je pečení koláčků koníčkem

Na dotaz, co z hrušek v Hruškách vlastně mají, odpovídá Jan Kauf: „Umíme výborně pálit hrušky, v tom jsme dobří. A máme teď studii na moštárnu a sušárnu, takže to bychom chtěli realizovat. Teď budeme sázet první alej a v příštím roce bychom chtěli vysázet hruškový sad.“

Vyhlášení výsledků celostátního kola soutěže Vesnice roku se uskuteční 15. září v Luhačovicích.

Spustit audio