O kariéře dopraváka měli jasno už od dětství. Jan Seitl a Ivan Nedělka o brněnské městské dopravě

9. červen 2023

„Nám se v 70. letech stávalo, že jsme neodjeli od zastávky, aby tam nezůstal další chumel lidí, kteří se do tramvaje už nevešli,“ vzpomíná Ivan Nedělka, který vozil cestující po moravské metropoli téměř padesát let. Společně s ním zavítal do Apetýtu dopravní ředitel Dopravního podniku města Brna Jan Seitl.

Ivan Nedělka, bývalý řidič DPMB

Oba jsou profesionální dopraváci, ve výběru budoucího povolání měli jasno už jako malí: „Když mě maminka vodila do první třídy, tak jsme chodili kolem tramvajové točny, to pro mě bylo pozdvižení, když průvodčí musel vyjít ven přetáhnout sběrač jedné strany na druhou. Tam jsem se rozhodl, že je to práce, kterou chci dělat. I když nejdřív jsem toužil být popelářem,“ popisuje Nedělka svoji dlouholetou lásku k dopravě.

Desítky let působí v této oblasti také Jan Seitl. „Jako dítě jsem nutil kamarády na kolech, abychom si hráli na zastávky MHD. Ve školce jsem hrdě prohlašoval, že budu řidič tramvaje a maminka se mnou musela jezdit z konečné na konečnou,“ říká s úsměvem.

Ujela mi před nosem šalina!

Jan Seitl, dopravní ředitel DPMB

Občas se cestujícím může zdát, že jim tramvaj schválně ujela před nosem. Mezi lidmi ale podle Nedělky a Seitla koluje řada mylných představ, které se týkají řidičů a provozu. „Cestující by měli čekat na tramvaj, ne tramvaj na cestující,“ podotýká Nedělka humorně. „Každý řidič počká, pokud má možnost. Když ale má třeba zpoždění a ví, že na zastávce za ním je další tramvaj, tak ne. Na uzlových přestupních bodech tramvaje někdy stojí, ale v nových vozech se už dveře zavírají automaticky. Naše vozy také mají napojený automatický zvonek na maximální stupeň brzdy, takže ten zní bez ohledu na to, co řidič udělá.“

Jaký typ cestujících mají dopraváci nejraději? „Jsou to ti, kteří se usmívají. Když přijíždíte na zastávku a vidíte, že se na vás člověk usměje nebo naváže oční kontakt, tak má řidič hned lepší službu, protože má okamžitou pozitivní zpětnou vazbu.“

Jak se za poslední desítky let změnila veřejná doprava? Čím by se Jan Seitl s Ivanem Nedělkou rádi svezli? Na co se mohou těšit návštěvníci letošní Dopravní nostalgie? To se dozvíte v Apetýtu s Janou Kobylinskou, poslechněte si rozhovor!

Spustit audio

Související