Novodobý Sokol a dřina. CrossFit ale není jen o výkonu, ukazuje dokument

15. srpen 2023

Student Divadelní fakulty JAMU Josef Nosál natočil dokument o svém oblíbeném sportu CrossFitu. Poslechněte si příběhy lidí, kteří se mu věnují.

Trhy, nadhozy, přeskoky přes bednu, shyby, kliky ve stojce, chůze po rukou, veslovací a běžkařské trenažéry, běh, plavání, dřepy, mrtvé tahy, kettlebelly a jednoručky, výpady a desítky dalších cviků, které člověka jen napadnou – to všechno je CrossFit. A nejenom to. Je to silově kondiční cvičení kombinující cviky z mnoha různých sportů, které se provádí ve vysoké intenzitě. Jenže ani tohle pořád ještě není CrossFit v celé své kráse. Stále to je něco víc. Skupinové crossfitové lekce totiž spojují lidi více než cokoliv jiného. Více než večer u piva nebo deskové hry.

CrossFit

Protrpět si workout, ležet společně na zemi v kaluži potu a pak si popovídat o svém výkonu, zapomenout na všední starosti, odpočinout si, poklábosit s přáteli, které spojuje jedno – láska ke cvičení. To je jádro CrossFitu a také důvod, proč je čím dál tím populárnější nejen v České republice.

Rozhlasový dokument Josefa Nosála se věnuje nejenom CrossFitu jako takovému, ale také dopadu, který má na všední život. Ohlíží se, jaké to je vést vlastní tělocvičnu specializující se právě na tento sport, zkoumá, co všechno člověk musí protrpět, aby se stal pokud možno nejlepším ve své kategorii, a v neposlední řadě se také ptá, jaký smysl cvičení vůbec má.

autor: Josef Nosál
Spustit audio

Související