Nové parkoviště v brněnských Černých Polích potěšilo řidiče, ale zaskočilo politiky. Soukromá firma ho provozuje na pozemcích města

Zaparkovat v brněnských Černých Polích je pro tamní obyvatele většinou problém. Situace se ještě zhoršila po zavedení modrých zón v sousední čtvrti Brno-střed. Na nedostatek parkovacích míst si stěžují i návštěvníci tamní Dětské nemocnice.

Řidiči si hledají každé volné místo, ať už legální nebo nelegální. Ulehčit by jim mělo nové soukromé parkoviště na rohu Jugoslávské a Merhautovy ulice. Jak ale zjistil Český rozhlas, otevření parkoviště zaskočilo brněnské politiky.

Desetiminutové kroužení jednosměrkami v Černých Polích není pro řidiče, kteří hledají volné parkovací místo, nic neobvyklého. Od půlky března můžou ale lidé parkovat na placeném parkovišti pro asi třicet aut. Co možná těší řidiče, ale překvapuje radního čtvrti Brno-sever Martina Cibulu z hnutí SOL. „Bylo to pro nás překvapení, že místo autobazaru tam vzniklo parkoviště. Zvlášť když v dnešní době je nedostatek parkovacích míst. A zvlášť když o jednu zastávku tramvají dál je Dětská nemocnice. Tam mohlo být třeba záchytné parkoviště pro návštěvy nemocnice.“

Z autobazaru parkoviště

Pozemek vlastní městská firma Technické sítě Brno. Nachází se na něm vstup do podzemních kolektorů, který musí být nepřetržitě přístupný. Od roku 2013 pronajímala společnost parcely autobazaru. Měsíčně za skoro 21 tisíc korun. Majitel autobazaru ale letos oznámil, že končí. Přivedl za sebe náhradu, jak potvrzuje generální ředitel technických sítí Pavel Rouček. „Předchozí nájemce nás požádal o ukončení spolupráce, protože mu byznys nějak skomíral, proto jsme na základě smlouvy přistoupili na dohodu s kratší výpovědní lhůtou, s tím že nám poskytl informace, že ví o dalším zájemci o tuto plochu. My jsme s novým nájemcem projednali nové aktivity s tím, že jsme mu automaticky řekli, že bude zdraženo nájemné, bude zkrácena výpovědní lhůta z 12 měsíců na 3, což on respektoval, a s těmito podmínkami jsme uzavřeli novou smlouvu.“

Parkoviště na rohu Jugoslávské a Merhautovy ulice v Brně

Nabídka na pronájem tedy nevisela nikde veřejně. Podle Roučka v tom firma nepochybila, jak si nechal potvrdit u svého právního oddělení. Plochu má teď v nájmu brněnský podnikatel Adam Adámek. Za pronájem placeného parkoviště platí technickým sítím měsíčně 22 tisíc bez DPH. Adámek natáčení odmítl. Po telefonu jen řekl, že to byl on, kdo oslovil majitele autobazaru a ten s nabídkou převést nájem na Adámka souhlasil. Takový postup se ale nelíbí radnímu Brna-severu a náměstkovi brněnské primátorky Petru Hladíkovi z KDU-ČSL.

„Já musím říct, že jsem z toho překvapený a šokovaný. Vůbec nerozumím, proč to firma vlastněná stoprocentně městem pronajala soukromému provozovateli, když to mohla pronajmout městu, městské části nebo Brněnským komunikacím, aby tam zřídily městské neplacené parkoviště,“ říká Hladík.

Podnikatel Adámek se dostal do povědomí v roce 2014 kvůli údajnému kupčení s hlasy Romů před komunálními volbami. Soudy tehdy prověřovaly, zda Adámek neovlivnil výsledek voleb, když pořádal zábavu pro Romy a radil jim, aby volili tehdejšího starostu Rostislava Hakla z ČSSD. Hakl odmítl, že by se na akci jakkoliv podílel. A soudy nakonec žádné pochybení neprokázaly. Byl to ale právě Petr Hladík, který kvůli podezřením podal návrh na neplatnost voleb.

Adam Adámek se tehdy obhajoval, že chtěl Romy pouze naučit volit a sdělil jim jen svůj názor, koho bude sám volit. Jakýkoliv záměr z cíleného ovlivňování odmítl. Teď se k víc než čtyři roky staré události vyjádřit nechtěl.

Generální ředitel Technických sítí Brno Pavel Rouček dodává, že pokud město projeví o parkovací plochu v Černých Polích zájem, je možné aktuální smlouvu rozvázat. Dosud to ale nikdo ze zástupců města ani městských firem neudělal.

„Nás nikdo jiný v průběhu pronájmu minulého ani současného neoslovil s tím, že by měl zájem o tuto plochu. Proto jsme to neřešili a naopak jsme využili pro firmu lepších finančních podmínek, abychom byli v rámci této plochy flexibilnější, kdyby měl magistrát nebo městská část zájem o parkování v této oblasti.“

Vedení Brna mezitím řeší, jak parkování v Černých Polích zlepšit postavením parkovacího domu v areálu Dětské nemocnice. Garáže pro 300 aut za asi 100 milionů korun projektují Brněnské komunikace a město aktuálně domlouvá s ministerstvem zdravotnictví, kdo potřebné pozemky dostane od státu do správy.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související