Soukromý podnikatel versus město. Dlouholetý spor o vlastnictví pozemků u brněnského Boby Centra pokračuje

Vybíráním poplatku za parkování se v Brně vyostřil spor o vlastnictví silnic nebo chodníků u zchátralého fotbalového stadionu za Lužánkami. Výběr parkovného u stadionu, hokejových hal a hotelu Boby Centrum umožnil podnikatel Libor Procházka. Právě s ním se vedení Brna několik let pře. Obě strany si nárokují vlastnictví nemovitostí na pozemcích města. A na právně velmi komplikovaný případ teď několik týdnů doplácí řidiči.

„Vím o tom, že ta situace tady je, takže v těch obdobích, kdy je tu plánovaná nějaká akce, tak se tomu vyhýbám, protože pro mě je tady nějaká platba sto padesát korun něčím nehorázným,“ kroutí hlavou jeden z řidičů na parkovišti u Boby Centra.

V pracovní den v devět hodin ráno tu zdarma stojí desítky aut. Na vjezdu k parkovišti u hokejových hal naproti přes Sportovní ulici stojí betonové zábrany. Po hádkách výběrčích s řidiči tam už nevjede nikdo. Výběrčí a dopravní značky s dodatkovými tabulkami polepenými oznámeními vytištěnými na papíře se v lokalitě objevují v době konání větších akcí. Lokalitu proto několikrát denně kontrolují strážníci i na výzvy řidičů, říká jejich mluvčí Tereza Kadrnožková: „Do správního řízení jsme v současné době podali devět podezření z porušení zákona.“

Reakce na rezidentní parkování

Parkovné vybírají soukromé firmy, kterým to umožnil Libor Procházka. Šéf firem LP Expo, Masada nebo Czechcity, které si v lokalitě na Ponavě nemovitosti nárokují. K výběru parkovného Procházka přistoupil v reakci na zavedení rezidentního parkování. Modré zóny totiž končí kousek od Boby Centra. Brno považuje zahrazení cest i vybírání parkovného za protiprávní, dodává náměstek primátorky Tomáš Koláčný z Pirátské strany.

Zátarasy u brněnského Boby Centra se zákazem parkování

„Podáme podnět k silničnímu správnímu úřadu z důvodu toho, že zde dochází k omezování průjezdu řidičů. Zejména těch, kteří tu nemají zájem zaparkovat, ale nemůžou ani projet třeba proto, aby vyzvedli děti z nějakého kroužku. Podáme podnět k finančnímu úřadu, zda zde nedochází k porušování zákona o EET, dále k živnostenskému úřadu zda nedochází k neoprávněnému podnikání a k úřadu obce, z důvodu podezření k neoprávněnému záboru veřejného prostranství. A dále k Polici České republiky, pokud by tu docházelo k nějakému z trestných činů třeba nedodržování daňových povinností.“

Vyhrané soudní spory

Libor Procházka pochybení odmítá. Za pravdu mu dává několik znaleckých posudků a vyhrané soudní spory o využívání střechy podzemních garáží firmy LP Expo. A taky rozhodnutí úřadů. Říká podnikatelův právník Vítězslav Jíra. „Ze všech zpracovaných znaleckých posudků, analýz a právních odborných posouzení, které byly do dnešního dne zpracovány, a které má i město k dispozici, vyplývá, že se jedná o samostatné stavby, které nejsou součástí pozemků města.“

A dodává: „Současný postup a postoj města ohledně dané situace je pro nás nepochopitelný. Od června 2018 totiž existují pravomocná rozhodnutí ÚMČ Brno-Královo Pole právě k otázce využití parkovišť v dané lokalitě, na základě kterých bylo dané společnosti potvrzeno, že jsme oprávněni parkoviště využívat.“

Boby Centrum

Magistrát pravomocné závěry silničního správního úřadu Králova Pole napadnul. Tvrdí, že stejný úřad v roce 2015 rozhodl ve stejné věci opačně. Vítězslav Jíra kritizuje, že nové vedení Brna po podzimních volbách bezdůvodně změnilo názor. A ukazuje dopisy od magistrátních úředníků, ze kterých vyplývá, že město před volbami uznávalo Procházkovo vlastnictví nemovitostí, protože je chtělo koupit. Radnice se tak dostala do schizofrenní situace. „Z úrovně Rady města Brna dáme jednoznačné stanovisko, výroky názorů úředníků budou dementovány,“ doplňuje náměstek Koláčný.

Rozhodne justice

Brno v nejbližších týdnech podá určovací žalobu k soudu. Justice má definitivně určit, komu nemovitosti patří. K otázce totiž existují různá stanoviska Nejvyššího a Nejvyššího správního soudu. Zástupci Brna nechtějí dopředu zveřejnit, na základě čeho změnili názor a tvrdí, že silnice patří městu. Chtějí ale soud požádat, aby vydal předběžné opatření, které znemožní oběma stranám lokalitu jakkoliv využívat ve svůj prospěch.

Soudní spory o majetek oceněný na stovky milionů korun tak nejspíš potrvají několik let. Přestože vedení Brna i Libor Procházka tvrdí, že jsou ochotní se případně dohodnout mimosoudně. V minulosti ale tato jednání ztroskotala. Zejména na tom, že podnikatel po městu požadoval nemovitosti a historické domy v centru. To zastupitelé na tlak veřejnosti a obyvatel těchto domů odmítli. Bývalý primátor a současný opoziční zastupitel Petr Vokřál z hnutí ANO považuje současné kroky nové koalice za nešťastné. Sám totiž v minulém volebním období s Procházkou vyjednával.

„Město se s Procházkou soudí a nikdy žádný soud nevyhrálo. Je to taková smutná historie. Z mého pohledu některé věci jsou nezpochybnitelné a to jakým způsobem se město snaží jít jenom tou soudní cestou, skončí jenom tak, že dalších deset let, možná víc, se budeme soudit a ta úspěšnost toho města v soudních sporech byla velmi, velmi nízká,“ říká Petr Vokřál.

Další postup v celé věci se očekává příští týden. Ve středu 6. února totiž vyprší lhůta, kterou stanovila Rada města Brna, a do kdy vyzvala neznámého vlastníka betonových zábran u hokejových hal, aby tyto bloky odstranil.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio