Frgály

Vyzkoušejte recept od Pavla Sucháčka ze Základní školy Horní Lideč. Tato dávka vystačí na devět koláčů.

Budete potřebovat:

1 kg hladké výběrové mouky
špetka soli
120 g cukru krystal
1 tuk na pečení
1 máslo
6 žloutků
500 ml mléka
100 ml oleje
1,5 kostky kvasnic

nádivka dle chuti (tvarohová, maková, hrušková, povidlová)

drobenka

Postup:

1. Do vlažného mléka přidáme polovinu cukru a rozdrobíme kvasnice.

2. Necháme vzejít kvásek.

3. Žloutky utřeme se zbytkem cukru a tukem na pečení a přidáme ke kvásku.

4. Přidáme mouku, olej a sůl.

5. Hněteme, dokud není těsto hladké.

6. Zakryjeme a necháme kynout na teplém místě.

7. Připravíme si 9 kulatých plechů, které vymastíme.

8. Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál a rozdělíme ho na 9 stejných bochánků, které dáme na plechy a roztáhneme, nebo rozválíme.

9. Potřeme nejlépe tvarohovou, nebo hruškovou nádivkou a posypeme drobenkou.

10. Pečeme dozlatova, po vytažení z trouby potřeme okraje mlékem a vychladlé frgály polijeme máslem.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.