Neutuchající diskuse o budoucí trase silnice R43 prodražují její výstavbu

25. květen 2007

Pokud bude Jihomoravský kraj váhat dlouho, může to navíc ohrozit zisk evropských dotací na tuto komunikaci. Pevně jsou o tom přesvědčeni někteří politici i zástupci měst na sever od Brna.

Když se v Jihomoravském kraji do roku 2010 nerozhodnou, kudy má vést plánovaná silnice R43, Česko na ni pravděpodobně nezíská peníze z Evropské unie. Řekl to poslanec a bývalý starosta Boskovic František Sivera. Podle něj se dopravní stavby, které se mají vybudovat za přispění evropských peněz, pečlivě plánují. "No, tak samozřejmě všechno se plánuje. I finanční prostředky, které budou čerpány na výstavbu jednotlivých silnic, silnic a dálnic v České republice a které půjdou z Evropské unie, musí být dopředu naplánovány, protože nikdo si nemůže dovolit ten luxus, že řekne, toto se tam zařadí. A pak zjistí, že to územně a technicky a stavebně nebylo připraveno."

"Já očekávám, že pokud někdy do roku 2010 nebude vyjasněno, jestli ta příprava už je v té fázi, že se dá říct, zařadí se to do evropských peněz, tak to potom může znamenat problém, protože do evropských peněz už se to nedostane v následujících letech, protože Česká republika chce mít dobudovanou síť silnic a dálnic někdy do roku 2020, bude už problém získávat finační prostředky na další investice do silnic. Potom totiž zase pohltí řadu finančních prostředků opravy těch silnic vybudovaných. Takže oddalování vidím jako problém, z toho se zdražuje stavba a potom se v budoucnu budou daleko tíž hledat finanční prostředky," dádává Sivera.

Evropskými dotacemi, i když ve zcela jiném světle, argumentují také brněnští zelení, jedni z nejhlasitějších kritiků záměru. Unie podle nich nedá peníze na stavbu silnice, která má procházet obydlenou oblastí, a tou Bystrc bezpochyby je - uvedl už dříve náměstek brněnského primátora Martin Ander. Petici proti vedení silnice přes Bystrc podepsalo na 30 000 lidí. Naopak obce na sever od Brna, včetně Boskovic, volají po urychleném zahájení stavby. Současné špatné silniční spojení se světem komplikuje život i Svitávce na Blanensku. Její místostarosta Jaroslav Zoubek vysvětlil, že potřebují vědět, zda se silnice bude stavět, a to například kvůli plánování průmyslových zón či kvůli bytové výstavbě.

"To není jenom o těch dopravních problémech, který jsou na trase od nás, od toho severu do Brna, ale tam je to o dalším rozvoji obcí a měst na té trase. A my dneska potřebujeme vědět, jestli bude nová silnice, protože plánujeme nové průmyslové zóny, novou výstavbu kolem té trasy a je to pro nás na těch radnicích velké téma, protože jde o budoucnost a my ji potřebujeme znát," doplňuje Zoubek.

Podle plánů Ředitelství silnic a dálnic by rychlostní silnice R43 měla být dokončena v roce 2013. Vybudování jejího brněnského úseku, který se měl začít stavět jako jeden z prvních, však už teď nabralo zpoždění. Se silnicí R43 vedoucí přes Brno počítá také územní plán Jihomoravského kraje.

autor: hon
Spustit audio