Není potřeba mít plnou skříň. Oblečení z kategorie ‚až zhubnu‘ raději darujte, doporučuje módní návrhářka

11. srpen 2023

Iveta Řádková je držitelka prestižního titulu Top Styl Designer a také velká perfekcionistka. „Móda je pomíjivá, nicméně patří k životu,“ říká módní návrhářka. Dodává, že móda už není jen záležitostí žen.

Šatník by měl být podle ní sestavený tak, abychom v něm měli základní věci a nemuseli jsme ho obměňovat příliš často. Ulehčí nám to i každodenní rozhodování, co na sebe.

Čtěte také

„Nejde jen o to dobře vypadat, ale také se tak cítit. Všichni máme ve skříni oblíbené kousky, kterých se nechceme pustit, ale to neznamená, že jsou módní.  Některé sice mohou být nadčasové nebo k nim máme citový vztah, ale většinou nám zabírají zbytečně místo ve skříni. Pokud tam máme věci v kategorii na chatu nebo ‚do toho zhubnu‘, tak já vždycky radím: darujte je potřebným, nic navíc neskladujte.“

V oboru se pohybuje už desítky let, dětská láska přerostla až k celoživotní profesi. „Když jsem byla malá, oblékala jsem ráda panenky do papírových oblečků, listí, do kytek. Doma se hodně háčkovalo, pletlo a šilo. Od mámy a šikovných babiček jsem se všechno naučila,“ vypráví Řádková, která je vyučená pánská krejčová – to hodnotí jako to nejlepší, co ji mohlo potkat. „Řemeslo je v této oblasti důležité,“ dodává.

Čtěte také

Méně je více

V módě i oblékání podle ní platí pravidlo ‚raději méně, ale kvalitně‘. „Různé styly můžeme míchat dohromady – vzít si třeba tenisky k rozevlátým květovaným šatům. Nad čím ale kroutím hlavou a trochu i trpím je trend, který vídám v poslední době hlavně u mladých lidí – když oblečení, které je určeno na sport nebo turistiku, používají k běžnému nošení. Argument, že je to pohodlné, neobstojí. Do práce nebo na běžné nošení se to nehodí,“ myslí si návrhářka.

„Zamlada jsem ale byla kritičtější. Když chce teď někdo slyšet můj názor, tak se ptám: chceš slyšet pravdu, nebo mám lhát?“, dodává s úsměvem.

V čem sama chodí nejraději oblečená a jakých úspěchů si cení? Jaké oblečení je dobré nakupovat z druhé ruky a proč máme o oblečení přemýšlet? Poslechněte si v záznamu Apetýtu s Janou Kobylinskou!

Spustit audio

Související