Outdoor ze sekáče a lokální fashion design: udržitelný šatník podle designérky Ivy Burkertové

10. květen 2022

„Většina lidí si kupuje outdoorové vybavení nové, takže v sekáčích je toho hrozně moc,“ říká designérka Iva Burkertová. Návrhářka, která tvoří udržitelný streetwear Odivi a společenské šaty Sobje, se v soukromí obléká hlavně pohodlně. V podcastu Šatníky prozrazuje, na jaké sekáčové úlovky i designérské modely je nejvíc hrdá. A jak se do jejího osobního šatníku i tvorby promítá cestování, udržitelnost nebo rodinná historie.

Část kumbálu, ve kterém je Ivin šatník, zabírá matrace, na které spí celá rodina na cestách v autě. Nomádský životní styl a láska k ferratám jsou jasně propsané do velké dvoukřídlé skříně, která je plná outdoorového vybavení: „Mojí pýchou jsou věci od českých outdoorových značek, které lovím v sekáčích. Mám tu třeba sbírku péřovek, které vždycky půjčuju na hory kamarádkám. A můj nejnovější super úlovek jsou pohorky Prabos,“ vypráví designérka.

„Často cestuju a ráda se balím hodně minimalisticky. Beru si v podstatě jen dvoje nebo troje legíny a pár mikin, v tom se cítím nejlépe, ať jsem kdekoliv,“ říká Iva. Vedle nejoblíbenějších mikin a upcyklovaných modelů Odivi jsme probraly také oblíbené kousky od českých a zahraničních designérů. V podcastu se dozvíte i to, jak se do Ivina šatníku a tvorby promítá rodinný příběh spojený s výrobou bižuterie.

Jak se do šatníku designérky Ivy Burkertové otiskla rodinná historie a proč už ji neláká předvádět na fashion weeku? Poslechněte si v podcastu Šatníky.

Veronika Iva a Iris
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka