Nekynuté ořechové rohlíčky z kynutého těsta od Daniely Říhové jsou sladké a jemné jako polibek

Nadýchané rohlíčky plněné vláčnou ořechovou náplní upekla podle receptu své babičky Daniela Říhová z Prahy. Rohlíčky jsou tak jemné, že když si je dáte, je to jako byste dostali polibek od kynutého těsta. Měli byste je zkusit.

Ingredience
  • Na 40 rohlíčků:
  • 500 g polohrubé mouky
  • 60 g droždí
  • 1 vejce
  • 250 g Hery nebo másla
  • 1 vanilkový cukr
  • 12 hlubokých lžic mléka
  • špetka soli
  • Na nádivku:
  • 120 g mletých vlašských ořechů
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • Na obalení:
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr

Postup:

Nejdřív si uděláme nádivku. Pomeleme vlašské ořechy. Přidáme k nim moučkový cukr a vejce. Promícháme, aby nádivka lehce ztekutěla a máme ji připravenou dopředu.

Na těsto do mísy nasypeme polohrubou mouku, přidáme vanilkový cukr a rozdrobíme do ní čerstvé droždí. Směs osolíme, přidáme pokrájené povolené máslo, mléko a vejce. Ručně vypracujeme kompaktní nelepivé těsto.

Hotové těsto nekyne, ale rovnou ho překlopíme na pomoučený vál, uhněteme do bochánku a rozdělíme na pět stejných dílů. Z každého zakulaceného dílu rozválíme placku o průměru 25 cm. Pak ji rádýlkem rozdělíme na osm stejných výsečí. Z jednoho bochánku budeme mít 8 rohlíčků.

Nádivku si také rozdělíme na pět stejných dílů. Lžící ji nabíráme a na každý kousek těsta položíme u širší hrany malý kopeček náplně. Nemusíme se bát, že by bylo náplně málo, pečením nabyde.

Potom na širší straně u náplně přihneme růžky těsta směrem k náplni, abychom zabránily jejímu vytečení. Následně těsto i s náplní srolujeme směrem ke středu, tím vznikne rohlíček. Ohneme ho do obloučku a přimáčkneme.

Připravené rohlíčky položíme na plech vyložený pečicím papírem. Trošku při pečení vyběhnou, takže na jeden plech je ideální počet 20 rohlíčků.

Pečeme při 175 °C asi 20 minut do zrůžovění. Musí zůstat světlé. Ještě horké rohlíčky se na závěr obalí v moučkovém cukru s vanilkovým cukrem.

Daniela Říhová

Recept má od své babičky a je hodně starý. Babička je pekla pokaždé, když přijela návštěva nebo se rodina odněkud vracela. Byly pochoutkou, která jim, připomínala domov. Babička už s nimi sice delší dobu není, ale rohlíčky podle jejího receptu peče paní Říhová pořád. Proto je má také v receptáři uložené s poznámkou babička.

Během návštěvy jsme ochutnali i domácí chlebíčky se salátem a vepřovou šunkou. Bylo to náramně povedené odpoledne.

Patrik Rozehnal a Daniela Říhová