„Nejvíc si odpočinu při práci.“ Miloš Štědroň oslavil osmdesátiny vyprávěním o divadle i knihách

9. únor 2022

Miloš Štědroň je hudební skladatel, vědec a pedagog, který je neodmyslitelně spjat nejen s Divadlem Husa na provázku, ale i s milovaným Leošem Janáčkem. V den jeho osmdesátých narozenin zavzpomínáme na radostná a osudová setkání a události, které v životě zažil.

Při vyslovení jeho jména si nejspíš vybavíte písničky z „provázkovského“ muzikálu Balada pro banditu, které pomalu, ale jistě zlidověly. Tam se také poprvé pracovně potkal s Milanem Uhdem, kterého dodnes obdivuje – a to nejen po pracovní stránce. V době, kdy byl Uhde zakázaným autorem, jeho divadelní texty fiktivně podepsal tehdejší režisér Divadla na provázku Zdeněk Pospíšil.

„Nikdo nedovede napsat song jako on. To je obrovský kumšt, protože se vlastně jedná o mikropříběh. Musí se do něj dostat kus příběhu, který se hraje na jevišti – a to on umí mistrně,“ skládá poklonu svému dlouholetému souputníkovi.

V rozhovoru prozradil také to, jaká jejich spolupráce zatím nebyla realizována: „Jako každý správný dramatik teď Milan píše Fausta. Pracoval na něm celý minulý rok, skládám mu k tomu písničky, zatím je to ležák, kdo ví, jestli se to bude hrát. Udělalo by mi radost, kdyby se tohle naše dílo realizovalo. Jsou tam třeba zlí a protivní andělé, na to nejsme zvyklí,“ popisuje nadšeně.

Miloš Štědroň

Energie v práci

Na otázku, jak si stále udržuje svůj elán, stále dobrou náladu a činorodost, se usměje: „Nejvíc si odpočinu při práci! Obdivoval jsem Duka Ellingtona, který nějakému novináři na otázku, kde bere inspiraci, odpověděl: ‚To slovo neznám, řekněte mi termín.‘ To zní cynicky, ale je v tom hluboká pravda. Netrpím žádnými krizemi, protože když mám úkol, tak dělám, dělám, odhazuju, vyhazuju, co se mi nelíbí a potom to, co mi zbyde, čtu ještě večer v posteli. Žádná zastávka, to mě baví, trpím jenom nedostatkem času.“

Rád přednáším a nerad zkouším

Má také moc rád své studenty a říká, že z nich také čerpá inspiraci, i když přiznává, že online výuka ho nebaví. „Musel jsem přednášet online, ale je to mrtvá komunikace, když ty lidi nevidím. Když je skupina aktivní a zainteresovaná, tak mě to zpětně nabíjí. Další věc, která mi dělá stejně dobře, je čtení – bez knihy nemůžu být.“

Iva Bittová, Milan Uhde, Miroslav Donutil, Petr Oslzlý, Láry Hauser a Eva Vrbková – ti všichni byli na oslavě také přítomni, i když jen zprostředkovaně. Co všechno Miloši Štědroňovi popřáli? To uslyšíte v rozhovoru s Janou Kobylinskou.

Spustit audio

Související