Největší přestupní uzel v Brně opravují dělníci. Před hlavním nádražím zmizí část zábradlí a vznikne pěší zóna

1. březen 2023 14:30

Je to zpravidla první místo, které lidé při příjezdu do Brna vlakem vidí. Přestupní uzel tramvají před hlavním nádražím. Projdou tudy desetitisíce lidí denně. Prostranství je často kritizované za to, že je na něm příliš mnoho zábradlí a není pro chodce přívětivé. 1. března začala rekonstrukce, která to má změnit.

Kudy teď můžou okolo nádraží projet řidiči? Neprůjezdná je silnice ve směru od autobusového nádraží Grand a Benešovy ulice k Novým sadům. Tedy silnice blíž u obchodního centra Letmo. V opačném směru od Nových sadů do Benešovy poblíž výpravní budovy je cesta volná. Každé auto v lokalitě je teď ale komplikací, protože kdo o uzavírce nevěděl, ten se musí složitě otáčet přes koleje a vyhýbat se tramvajím. Magistrát proto stanovil objížďku, která vede mezi Tescem a Vaňkovkou. Tato část uzavírky platí do 14. května, pak se změní. Rekonstrukce má být hotová do konce června.

Jak to bude vypadat po rekonstrukci?

Na straně u obchodního domu Letmo vznikne pěší zóna. Do ní se dostanou jen auta zásobování případně integrovaného záchranného systému. Silnice mezi chodníkem u domů a tramvajovou zastávkou bude vyvýšená, takže lidé bezbariérově přejdou z jedné strany na druhou. A zmizí odtud parkovací místa a zábradlí ve skoro celé délce. Z druhé strany zábradlí zůstane, ovšem s jedním průchodem.

Po dokončení prací nebudou auta smět odbočit od železničího viaduktu k nádraží a z Nádražní ulice se nedostanou do Benešovy. Výjimku budou mít dálkové autobusy, které projedou kolem výpravní budovy, protože by se nevešly pod viadukt. Parkování bude v lokalitě taky omezené, pro krátkodobé zastavení vzniknou u výpravní budovy a taky obchodního centra Letmo nová místa.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související