Nejtěžší seky? Odseknutí tří lahví za sebou nebo nohama, hodnotí letošní mistr v sabráži
Sabráž je technika otvírání láhve šampaňského šavlí. Mladý student a sommeliér Ondřej Zeman se letos ve Valticích stal devatenáctým šampionem v sekání sektů. Soutěže se letos zúčastnil potřetí. „Moje předchozí dva ročníky byly poměrně nervózní,“ hodnotí svou účast.
„Mezi vinaři panují dva názory. Pro některé je sabráž elegantní otevření sektu třeba na zahájení degustace nebo při nějaké slavnostní události. Druhá polovina (vinařů i lidí, co mají rádi víno) má za to, že je to taková taškařice a předvádění se,“ myslí si 24letý sekáč Ondřej Zeman.
Jak dlouho musel před soutěží trénovat? Čím si myslí, že zaujal porotu? Přihodil se mu při sekání sektů už nějaký úraz? Poslechněte si Apetýt!
Související
-
Bublinky po celý večer? Dbejte na kvalitu sektu a dobře to dopadne
Šumivá vína neboli sekty mají různou kvalitu. Zrají na kvasnicích buď tradiční metodou v lahvi nebo v obrovském tanku.
-
Pokud chceme zachovat české vinařství, měli bychom mít daně jako v Unii, míní daňový poradce
Vinaři ještě nemají kolem nezdanění vína vyhráno. Vláda s nimi ještě bude jednat. Měla by zůstat spotřební daň na tichá vína nulová? „Určitě neměla," míní Tomáš Maier.
-
Otvírák netřeba. Na mistrovství v sabráži soutěžící otevírali sekty ešusem, sekyrou či šavlí
Výkony hodnotí čtyřčlenná porota podle bodovacího systému v tabulce. „Hodnotí se jistota, technika provedení, nápaditost a celkový dojem.“
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.