Nejdřív dělali časopis jen dobrovolníci. Dnes je Malovaný kraj stálicí, vychází už 75 let

2. srpen 2021

Letos si připomínáme 75 let, kdy byl založen časopis zaměřený na folklor. Malovaný kraj a jeho modře rámovanou obálku většinou zdobí výjevy ze Slovácka, na tom posledním se vyjímají rozjuchaní muži v bílých košilích a slaměných kloboucích.

„Lidi mají zájem o folklor a také o místo, kde bydlí, hledají své kořeny. V dnešní době, kdy na nás z každého koutu skáče globalizace, tak je to to nejdůležitější, že si lidé uvědomují, kde žijí,“ přemítá nahlas Eva Kovaříková o tom, proč se časopis Malovaný kraj tak dlouho drží na výsluní.

Časopis vznikl v roce 1946 na popud Fanoše Mikuleckého, který stál u jeho zrodu. „První číslo vyšlo v Břeclavi a tehdy vyšel jako měsíčník pro národopis a vlastivědu a lidovýchovu moravského Slovácka. Jeho působnost byla zaměřena pouze na Podluží a ne na celé Slovácko. Časopis měl být časopisem lidovým a na jeho stránkách se vyskytovala zábava a poučení a hodně byl zaměřený na kroužky. Fanoš chtěl zachraňovat mizející slováckou kulturu. Protože časopis neměl peníze, tak ho ze začátku dělali dobrovolníci – zadarmo,“ vzpomíná jeho šéfredaktorka Eva Kovaříková.

Malovaný kraj má přes 700 jmen autorů, kteří – ať už obrazově nebo textově – přispěli anebo přispívají do časopisu. Dnes tento nekomerční a barevný časopis vychází jednou za dva měsíce a k dostání je kromě knihoven a obchodů také na novinových stáncích a na webu.

Co dostal Malovaný kraj k 75. narozeninám jako dárek? I to prozradí v rozhovoru Eva Kovaříková.

Týden s Malovaným krajem v pořadu Na pěknú notečku:

V pondělí 2. srpna bude hostem Jaroslava Kneisla redaktor Malovaného kraje Vojtěch Urbančík, v úterý Jan Káčer představí osvědčené rubriky časopisu, středa bude patřit v pořadu Na pěknú notečku „pozapomenutým písním“ z časopisu Malovaný kraj. Ve čtvrtek připomene Jan Kosík zakladatele Malovaného kraje Fanoše Hřebačku Mikuleckého. A v pátek si zalistujeme novým vydáním časopisu, který se věnuje národopisnému a vlastivědnému dění na Slovácku.

autoři: Lucie Hostačná , lop
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.