Nebudeme nikdy obdivovat lidi, kteří ubližují druhým, zdůrazňuje tvůrce rozhlasové Kriminálky Vaňura

12. červen 2024

Moderátor a scenárista Mirek Vaňura od malička obdivoval práci záchranářů, hasičů a policie. Nechybělo mnoho a i on by býval oblékl policejní uniformu. I proto se dlouhodobě věnuje dokumentům ze světa kriminalistiky a záchranných složek, které se u posluchačů a diváků těší velké oblibě. Jeho rozhlasový projekt Kriminálka je dokonce nejstahovanějším podcastem Českého rozhlasu. „Chceme ukázat především skvělou práci policie,“ připomíná hlavní myšlenku dokumentů Vaňura.

„Natáčíme o policii, nikoli o těch pachatelích. Druhá rovina je prevence, i když to nikde nepíšeme a neříkáme. Chtěli bychom, když si někdo poslechne Kriminálku, aby se zamyslel. Protože většina těch případů má nějakou příčinu. Nejdu třeba nějakému neštěstí naproti, aniž bych si to uvědomoval?“ ptá se Vaňura.

Čtěte také

Dodává, že je důležité bavit se s ohroženou skupinou, kterou jsou senioři. „Kdy jsem se bavil naposledy s prarodiči o tom, aby babička nikomu neotevírala, aby nikomu nevěřila v telefonu? Je fajn, že si povídáme s dětmi, aby nebraly drogy. Ale kéž bychom se stejně dokázali bavit i s našimi rodiči a prarodiči o tom, že neplatí ‚můj dům, můj hrad‘ a tady jsem v bezpečí. Protože mohou přijít opět Stodolovi a mohou ubližovat,“ říká Vaňura a vzápětí zdůrazňuje, že v žádném případě nebude dělat z vrahů hrdiny.

Spustit audio

Související