Navštívili jsme důl Mír v Mikulčicích, horníci z něj odešli před sedmi lety

Před téměř sedmi lety skončila těžba lignitu v dole Mír v jihomoravských Mikulčicích. Ukončit jeho kompletní provoz ale není tak jednoduché. Chodby je potřeba stále odvětrávat a odčerpávat z nich vodu.

Už téměř sedm let se v Mikulčicích na Hodonínsku netěží lignit. Tamní Důl Mír je ale stále částečně v provozu. Asi dvacet kilometrů podzemních chodeb totiž musí správci stále odvětrávat a odčerpávat z nich vodu. Postupně také odváží veškeré vybavení. Asi šedesát metrů pod zem se vydala i naše reportérka.

„U dispečera Oldřicha Kadaňky podepisuji souhlas s tím, že fárám na vlastní nebezpečí, absolvuji krátké školení, fasuji takzvané fáračky, lampu, helmu, holínky a můžu jít dolů,“ popisuje Štěpánka Kadlečková v reportáži.

Opuštěný důl Mír v Mikulčicích

Do dolu, ze kterého stroje v letech 1983 až 2009 vyvezly čtrnáct milionů tun lignitu, ji doprovázel vedoucí dolu Oldřich Cuták.

Opuštěný důl Mír v Mikulčicích

„Těmito vozy jezdil mančaft do dolu, celkem osm lidí. Jedna lokomotiva vezla čtyři takové vozy, takže celkem třicet dva lidí,“ popisuje Cuták.

Celkem jezdily tři takové lokomotivy, v depu jich bývalo jedenáct. Teď jsou tu jen dvě. „Není tady kolejová dráha, ale závěsná,“ upřesňuje vedoucí dolu.

Opuštěný důl Mír v Mikulčicích

Do dolu pak s reportérkou sjíždí klasickým výtahem. Ale až poté, co se ohlásí dispečerovi. Po vstupu do samotného dolu se pak rozhouká signalizace vstupu a systém zaznamená hodinu vstupu do dolu.

Opuštěný důl Mír v Mikulčicích

Hluboko pod zemí je o něco méně kyslíku než na povrchu. Navíc se tu ozývají různé zvuky. „Tohle je čerpadlo, odvzušňovák. V trubkách teče voda kilometr a půl do čerpací stanice,“ vysvětluje Oldřich Cuták.

Veškeré vybavení dolu čeká rozmontování a odvoz. Zůstanou jen stropy, které mají zabránit zavalení dolu, který prochází mimo jiné i pod silnicí číslo 55 na Břeclav a Hodonín.

autoři: Štěpánka Kadlečková , ska
Spustit audio