Návrh rozpočtu kraje na příští rok je schodkový. Víc peněz půjde na boj se suchem

Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje pro příští rok bude schodkový. Veřejnosti ho ve čtvrtek (3. prosince) představili radní. Při jeho sestavování museli zohlednit výpadek zhruba 1,2 miliardy korun v oblasti příjmů kvůli daňovým změnám a propadu ekonomiky v souvislosti s koronavirovou pandemií.

Výdaje kraje mají být v příštím roce ve výši zhruba 8 miliard a 100 milionů, příjmy přesáhnou 7 miliard a 350 milionů korun. Ten rozdíl chce vedení úřadu pokrýt prostřednictvím rezerv a 350 milionového úvěru. Podle hejtmana Jana Grolicha z KDU-ČSL museli radní při sestavování rozpočtu především škrtat.

„Rozpočet nebylo úplně jednoduché sestavit, proto jsme mu dali název podle toho, jak to vypadá – hra o přežití. Návrhy, co se ještě do rozpočtu dostaly, všechny zůstaly pod čarou. Všechny investice, které byly rozpracované, tak jsme do rozpočtu museli pustit, ale o těch dalších teď není prostor se bavit.“

Peníze pro dopravu

S největší částkou bude hospodařit resort dopravy. Dostane přes 3 miliardy. Zajištění železniční a autobusové dopravy spolkne částku přes 2,1 miliardy. O rozpočtu rozhoduje zastupitelstvo. A to se bude návrhem zabývat 17. prosince.

S jakými projekty se na jižní Moravě počítá?

Z dopravy jde třeba o opravu průtahu obce Rybníky na Moravskokrumlovsku a Rájce-Jestřebí. V ohrožení nejsou z těch nákladnějších nedopravních investic hlavně projekty, které se týkají školství. Mezi nimi je třeba stavba sportovní haly Ludvíka Daňka v Brně za téměř 120 milionů korun nebo 200milionová oprava areálu bývalé speciální školy v Brně-Řečkovicích. Dále bude kraj investovat do vybudování několika domovů pro seniory a výjezdových stanic zdravotnické záchranné služby.

Víc peněz na boj se suchem

Nová koalice od začátku opakuje, že se chce soustředit hlavně na boj se suchem. Jihomoravský kraj patří ke krajům, které jsou suchem nejvíce ohrožené. Proto se tato oblast jako jediná dočká příští rok určitého navýšení rozpočtu. Na dotace na projekty pro zadržení vody v krajině a na péči o přírodu půjde nově 20 milionů korun místo loňských 8 milionů. Celkový rozpočet resortu životního prostředí přesto bude příští rok ve srovnání s letoškem o víc než třetinu nižší.

autor: Alena Hesová
Spustit audio

Související