Nové vedení Jihomoravského kraje podepsalo koaliční smlouvu

Jihomoravský kraj příští čtyři roky povede koalice lidovců, Pirátů, občanských demokratů a starostů. Zástupci všech stran dnes odpoledne v brněnské vile Tugendhat podepsali koaliční smlouvu. Jak bude vypadat nové složení jedenáctičlenné krajské rady?

Hejtmanem bude Jan Grolich z KDU-ČSL, dosavadní starosta Velatic. A možná lépe řečeno končící – Grolich před časem slíbil, že pokud po volbách hejtmanem bude, pak křeslo starosty malé obce u Brna opustí. Jako hlava kraje si chce vzít na starosti hlavně ekonomiku a podporovat sport. Lidovci budou mít v krajské radě celkem dva členy. Grolichovým náměstkem pro regionální rozvoj bude Jan Zámečník, finanční ředitel z Brna.

Kdo bude mít co na starost?

Nejsilnější pozici bude mít spojený klub ODS a Starostů pro jižní Moravu. Za Starosty bude náměstkem Františel Lukl, současný starosta Kyjova a předseda Svazu měst a obcí, ten se má na kraji zabývat kulturou, cestovním ruchem a památkovou péčí. Jeho kolega Martin Maleček, zároveň starosta Brna-severu za hnutí SOL, je jediným člověkem, který v krajské radě zůstane i z minulého volebního období a bude pokračovat v práci na územním rozvoji.

ODS pak jako hejtmanova náměstka pro školství vybrala Jiřího Nantla, ředitele výzkumného centra CEITEC Masarykovy unvierzity. Radním pro investice bude občanský demokrat Vladimír Šmerda, starosta Žabčic. Dopravu jako radní bude řídit blanenský starosta Jiří Crha a zdravotnictví pak Jiří Kasala vstupující do politiky z podnikatelského prostředí.

Hejtmanův zástupce, tedy jeho první náměstek, bude ovšem z řad Pirátské strany. Lídr Pirátů Lukáš Dubec ze Znojemska dostane na starost životní prostředí, tedy hlavně boj proti suchu, a oblast transparentnosti a zapojování veřejnosti do krajského rozhodování. Pirátskou radní bude jejich dosavadní krajská manažerka Jana Leitnerová, pod ni bude spadat sociální oblast. A nový pirátský radní a taky investor Jiří Hlavenka si pod sebe vezme témata informačních technologií, vědy a inovací.

Nové vedení kraje

Nové vedení kraje ustaví až krajské zastupitelstvo. Ještě se ovšem neví, kdy bude. Jak dnes Českému rozhlasu napsal v sms zprávě dosavadní hejtman Bohumil Šimek za hnutí ANO, které v letošních volbách sice vyhrálo, ale ostatní strany se na spolupráci domluvily bez něj, výsledky voleb musí ještě posvětit krajský soud. Ten aktuálně řeší jednu stížnost na neplatnost voleb, až se s ní vypořádá, bude moct hejtman zastupitelstvo svolat. Sám uvedl, že očekává, že to bude někdy začátkem listopadu.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio