Nakoukněte do nové budovy České televize Brno

Už jen posledních pár měsíců bude Česká televize Brno sídlit v samotném centru města. Od září vymění už nevyhovující prostory v pasáži Typos za zbrusu nové sídlo v brněnské Líšni. Na prohlídku to připravovaných prostor vyrazil Tomáš Jelen.

Bývalá banka a činžovní dům s pasáží, vinárnou či tančírnou v centru města slouží už dlouhá léta České televizi Brno, i když jejím potřebám příliš nevyhovují. Už na podzim se to ale změní. V brněnské Líšni přímo na míru potřebám televizního studia vzniká nový komplex budov.

Tvoří jej bývalé ředitelství strojírenské firmy Zetor a na něj navazující novostavba. Celkem za obě budovy veřejnoprávní televize zaplatila 274 milionů korun.

V původní budově jsou většinou kanceláře. V nové potom natáčecí a vysílací studia. „Tato studia jsou určena pro nezpravodajskou výrobu,“ říká Jan Souček, ředitel televizního studia Brno České televize.

Největší studio v novém komplexu má podlahovou plochu 330 čtverečních metrů. Na stropě budou viset konstrukce s asi sto padesáti reflektory. Právě toto studio dobře ilustruje kvalitativní skok, který celé brněnské studio čeká.

Největší studio nové budovy má rozlohu 330 čtverečních metrů

„Toto studio nám umožní postavit dekorace například pro hranou tvorbu, nebo některé zábavní pořady. Například předpokládáme, že bychom tady mohli natáčet pořady typu Manéž Bolka Polívky. Pro tu jsme si celá léta museli pronajímat sportovní haly,“ vysvětluje Souček.

Z budovy do budovy teď přechází po ulici

Současná studia České televize vznikla prakticky v podzemí v bývalých tančírnách. „V posledních desítkách let jsme se snažili ten dům předělat pro potřeby televizní produkce, ale vždycky to byl kompromis,“ konstatuje Pavel Čermák, vedoucí televizní techniky.

Umístění studií pod zemí například velmi ztěžovalo stěhování kulis a vybavení. V novém studiu v Líšni mohou vjet kamiony s kulisami jednoduše až téměř do studia.

Režie velkého studia v novém sídle České televize Brno.

Jan Souček připomíná další nedostatek současných nevyhovujících prostor: dva domy České televize v centru Brna nejsou nijak propojené. Zaměstnanci tak z jedné do druhé musí přebíhat po ulici.

„Třeba vozíky s kazetami z archivu, které se odvážejí do Prahy na vysílání, jezdí po ulici. To tady v Líšni odpadá,“ poukazuje na jednu z mnoha výhod nového studia.

Novostavba je čerstvě zkolaudovaná, teď zbývá dovybavit interiéry a hlavně veškeré technologie. To přijde na dalších několik desítek milionů korun.

Do nových prostor by se televize mohla přestěhovat na začátku září.

autor: jel
Spustit audio