Nakládaný hermelín s brusinkami na grilu

Zahradní umění, architektura, zahrady, parky i veřejná prostranství. To vše chce veřejnosti přiblížit evropský Víkend otevřených zahrad.

V Brně se k němu v neděli 9. června připojuje také Otevřená zahrada v Údolní ulici. A to mezi 10. a 18. hodinou. Na své si přijdou ti, kteří mají rádi přírodu i gastronomii. Bez plastů a se spoustou přírodních produktů se jí v brněnské Otevřené zahradě věnuje Jan Roštlapil. Právě za ním jsme se vydali pro dnešní apetýtový recept.

Na nakládaný hermelín s brusinkami na grilu (1 porci) budete potřebovat:

  • 1 zrající sýr (Hermelín, Camembert)
  • šípkové koření
  • brusinky (můžou být promíchané s červeným vínem, šípkovým kořením, čerstým rozmarýnem, oregánem nebo bazalkou, necukrované)
  • trošku drceného pepře
  • troška červeného vína
  • alobal

Postup:

  1. Sýr vložíme na adekvátní kousek alobalu, abychom ho mohli posléze zabalit.
  2. Shora na ploše lehce nožem namřížkujeme.
  3. Do tohoto naříznutého povrchu jemně vetřeme šípkové koření a poté asi lžičku připravených brusinek.
  4. Můžeme ještě přidat snítku oregána, rozmarýnu i bazalky.
  5. Mírně zasypeme troškou drceného pepře.
  6. Zabalíme do alobalové kapsy a dáme na dvacet minut do ledničky odležet.
  7. Po dvaceti minutách alobalovou kapsu rozevřeme a sýr ještě mírně přelijeme červeným vínem.
  8. Poté opět zabalíme a dáme sýr na kontaktní gril.
  9. Gril by měl být rozpálený zhruba na 180 stupňů.
  10. Asi po 4-5 minutách otevřeme gril, necháme alobalovou kapsu jen na spodní grilové plotýnce a mírně ji rozevřeme, mírně se nafoukne a uvolní vůni.
  11. Jako přílohu můžeme podávat salát s ogrilovanou bagetkou.

Pokud nemáme gril, můžeme hermelín připravit také v troubě.

Přírodu i gastronomii se spoustou bylinek či jiných přírodních produktů, komentované prohlídky nebo také burzu květin si můžete vychutnat v brněnské Otevřené zahradě už tuto neděli 9. června 2019. Míst v Brně, kam můžete u příležitosti evropského Víkendu otevřených zahrad zavítat, je více.

zdroj: Jan Roštlapil

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

Karel Klostermann Ze světa lesních samot

Ze světa lesních samot

Koupit

Román klasika české literatury zobrazuje dramatické změny poměrů na česko-bavorském pomezí v posledním čtvrtletí 19. století, kdy ustálený životní řád "světa lesních samot" narušila živelná katastrofa.