Nadšenci použili na stavbu místní jasan i dub z Velkých Pavlovic. V Oslavanech zjara vypluje na řeku vikingská loď

30. říjen 2023

Osmimetrovou repliku lodi zvanou Gislinge (podle místa nálezu – vesnice Gislinge v Dánsku, pozn. red), která brázdila vody ve 12. století, dokončují na oslavanském zámku tři nadšenci.

Stavět ji začali v roce 2019. „Tehdy jsme si mysleli, že loď bude za rok hotová. Ale děláme na ní vždycky jen jeden den v týdnu po práci. Sice je to delší, ale zase se pěkně usadí a natvaruje každé prkno. Teď už opravdu chybí jen pár věcí,“ říká jeden ze stavitelů Daniel Juríček. Jeho kolega Roman Vrána doplňuje: „Není to žádný Drakkar, tedy válečné vikingské plavidlo, spíš taková obchodně-pracovní loď, která kdysi zajišťovala provoz na řekách a ve fjordu. Patrně patřila nějakému bohatému sedlákovi.“

Čtěte také

Pro stavbu se Daniel Juríček rozhodl po cestě na Balt, kde se plavil právě na Drakkaru. „Mě lodě zajímaly od malička. V té době ale nebyl internet, nenapadlo mě, že na severu staví lidi drakkary a dokonce na nich plují na moře.“ Inspiraci pro svou loď našli v muzeu Roskilde, které v rámci zachování a propagace starých řemesel, poskytuje zájemcům její plány zdarma. Mohou tedy sdílet zkušenosti ze stavby s dalšími lidmi. Stejnou loď spustili nedávno na moře v Americe.

Loďařskému umění se stavitelé z Oslavan učí za pochodu a kombinují staré i modernější pracovní postupy a nářadí. „Naše loď je takový mišmaš dřev. Využili jsme pokáceného dvousetletého jasanu z Oslavan, z kterého je špička a záď, kýl je zase z dubu z Velkých Pavlovic. Plachtu nám ušili přátelé, kteří se zabývají výrobou historických stanů,“ vysvětluje Roman Vrána.

Daniel Juríček a Roman Vrána

Postavit si loď na zámku

A jak se ocitla loď na oslavanském zámku? „Kamarád, který už má se stavbami lodí zkušenosti, nám říkal: ‚Nebuďte blázni! Nestavte ji někde v garáži, ale někde, kde vás u toho můžou vidět lidi.‘ A v Oslavanech nám vyšli vstříc,“ popisují oba stavitelé. 

Koncem letošního roku by mělo být plavidlo dokončeno, a pokud vše půjde podle plánu, na jaře by ji měli spustit na řeku Oslavu právě v Oslavanech. Jelikož se podařilo sehnat peníze i na vlek, možná ji uvidí zájemci také na Brněnské či Dalešické přehradě, která na podzim vypadá jako vystřižená z norského fjordu.

Kdy se na vikingské lodi nemusí veslovat? A jak probíhá na Baltu boj s mořskou nemocí? Poslechněte si Apetýt, moderuje Jarka Eliášová.

autor: Jarka Eliášová
Spustit audio

Související