Na zelenější ulice si budou muset obyvatelé Brna počkat

Rozpálené ulice měst můžou zchladit zelené rostliny a stromy. Čím víc jich v ulicích je, tím lépe v nich lidé snáší tropické teploty. Koruny vzrostlých stromů mohou ochladit své bezprostřední okolí až o pět stupňů Celsia. Brno loni slíbilo, že letos zavede několik projektů, které klima zlepší. Lidé se jich ale nejspíš dočkají, až léto skončí.

Jaká opatření magistrát města Brna loni slíbil?

Politici slíbili vysázet popínavé rostliny u zdi podél tramvajových kolejí u Výstaviště, nové keře či živé ploty měly vyrůst v ulicích Žabovřesk.

Správci městské zeleně bohužel nic nevysadili. Teplé jarní dny jim to neumožnily.

Tyto projekty se dostaly do rozpočtu města na letošní rok, měli jsme je připravené k realizaci už na jaro, bohužel to bylo tak extrémní, že vysázet rostliny v horkých, suchých dnech v podstatě znamenalo, že se neuchytí. Že se nepodaří je dlouhodobě udržet při životě. Proto Veřejná zeleň města Brna pozastavila veškeré výsadby a realizovat je bude až v podzimních měsících,“ vysvětluje primátorův náměstek Martin Ander.

Kropící vůz projíždí po náměstí Svobody

Součástí těchto opatření měla být i zatravněná zastávka hromadné dopravy na Nových sadech. I ta je ale stále betonová. A tak to ještě pár měsíců zůstane. Dopravní podnik města Brna s proměnou počítá až příští rok, vysvětluje mluvčí firmy Barbora Doležalová: „Plán byl již na letošní rok, ale s ohledem na další výluky a na rekonstrukce tramvajových tratí byl tento projekt odložen.“

Místa, kde všude se to mělo zazelenit, si můžete přiblížit na mapce.

Dočkají se lidé ještě letos v létě alespoň něčeho z toho, co vedení Brna loni slíbilo?

Některé z takzvaných pilotních projektů vzniknou asi v srpnu nebo spíš v jeho polovině. Čekání na úřadu lidem možná zpříjemní vysázení zeleně na nový dřevěný přístřešek na terase budovy magistrátu v Kounicově ulici. Úředníci mají vybrat, kam takový přístřešek umístit. Zastíněné posezení mělo původně stát na Dominikánském náměstí, nakonec ale kancelář hlavního městského architekta vybrala Malinovského náměstí.

Nejistý je zatím termín výroby tzv. mechového stromu. Ten vypadá jako 4 metry vysoká a 3 metry široká zeď se stěnami obrostlými mechy a lišejníky, kdy jsou na obou delších stranách zdi umístěné lavičky.

Na co se ale Brňané mohou v průběhu srpna těšit, je rozprašovač vody, nebo spíš takové mlžítko, pod kterým se dá procházet. Kolemjdoucí by se pod ním mohli zchladit na náměstí Svobody.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio