Na průtahu Kasárnami ve Znojmě odhalil radar za dva měsíce přes 5 000 přestupků

20. červenec 2020

Tisíce řidičů překračují nejvyšší povolenou rychlost na průtahu Kasárnami ve Znojmě. Od května tam město nechalo nainstalovat úsekové měření. To ukázalo, že řidiči na rovné silnici jedou až dvakrát rychleji, než je dovoleno.

Ve Znojmě ze statistik úsekového měření radost nemají. Na jaře si místní slibovali od radaru zklidnění dopravy. Úsekem, který je hlavním tahem na Prahu, denně projede 7 000 aut. Z toho zhruba 100 překročí rychlost. Nejčastěji řidiči dostávají pokuty za překročení předepsané padesátky o maximálně 20 kilometrů v hodině. Jsou ale tací, kteří čtvrt kilometru dlouhým úsekem projíždí stovkou. V květnu jeden řidič jel rychlostí 112 kilometrů v hodině. Za dva měsíce dostalo pokutu 5 300 motoristů.

Investice do oprav

Pokuta se pohybuje mezi pěti sty a dvěma a půl tisíci korunami. Záleží na tom, o kolik kilometrů šoféři rychlost překročí. Přesnou částku na vybraných pokutách město nesdělilo, zaplacených je ale zhruba 90 % odeslaných pokut. Příjem do městského rozpočtu, který tvoří prozatím zhruba statisíce korun, město plánuje investovat zpět do oprav silnic a infrastruktury.

Kam putují peníze z pokut v kraji?

Obecně platí, že část peněz z vybraných pokut zaplatí zúřadování přestupku včetně poštovného. Ve Slavkově u Brna za peníze upravili chodníky, osvětlení, přechody a ostrůvky. V Rosicích u Brna zase peníze šetřili na opravu silnice. V Pohořelicích postavili dětské dopravní hřiště, zaplatili bezpečnostní akce Besipu a provoz městské policie.

Podle policie je v kraji vydáno 26 souhlasů pro umístění radarů, které prozatím nejsou v provozu. Přibýt má u Velešovic a Nížkovic na Slavkovsku. Usilují o něj také na průtahu Blučiny na Židlochovicku nebo v Kuchařovicích na Znojemsku.

autor: Petr Tichý
Spustit audio

Související