Na jižní Moravě koupí lidé první letošní burčák. Sklizeň ovlivnily červnové deště

Někteří vinaři na jižní Moravě dnes (13. srpna) začínají prodávat první burčák. Loni ho nabízeli o pár dní dřív. Letošní úroda hroznů se ale zpozdila, a to hlavně kvůli vydatným červnovým dešťům.

Letos sklizeň hroznů ovlivnilo deštivé počasí na přelomu jara a léta. Projevilo se především v tom, že vinaři na jižní Moravě letos začínají s jeho prodejem o pár dní později než loni. Každopádně po loňském extrémně suchém létě si deštivé počasí během května a června pochvalují a odhadují, že celková úroda bude dobrá.

Většinou je právě první polovina srpna typickým obdobím prvního burčáku z ranných odrůd hroznů. Burčák se může prodávat nejdřív 1. srpna a v posledních letech byl výjimečný jenom rok 2018, kdy měli vinaři nachystaný burčák už koncem července.

Zaměstnanci Státní zemědělská a potravinářská inspekce začnou s odebíráním prvních vzorků v nejbližších dnech. Nechají je přirozeně prokvasit. Laboratoři pak trvá analýza asi 6 týdnů. Testy se zaměřují i na to, co vlastně samotný burčák je. Musí jít totiž výhradně o zkvašený hroznový mošt vyrobený z tuzemských hroznů. Inspektory a i zákazníky samozřejmě zajímá hlavně to, jestli není naředěný vodou. Každoročně inspektoři obejdou asi 600 prodejních míst a odeberou až 80 vzorků. Loni jich nevyhovělo 10.

autor: Alena Hesová
Spustit audio

Související