Burčák bude letos později, ale vinaři ho slibují dostatek

21. červenec 2020

Vinaři s potěšením sledují, jak se zvětšují a zrají hrozny ve vinicích. Deštivé počasí jim přálo. Je ale také zkouškou trpělivosti pro milovníky burčáku.

Podle zákona smějí vinaři burčák nabízet od 1. srpna. Už teď je ale jasné, že v tento den ho bude minimum. Chladnější počasí a deště sice pomohly hroznům i samotné vinné révě v růstu, na dozrání i raných odrůd si ale ještě počkáme.

Vinicím letos zálivka pomohla, úrodu ale dají později.

"Hrozny jsou krásně kompaktní, bobule velikosti hrachu," popisuje přímo ve vinici vinohradník Ondřej Konečný ze Šlechtitelské stanice vinařské ve Velkých Pavlovicích. A především, hroznů je dostatek.

Vinaři zdůrazňují, že posunutí termínu není nic neobvyklého. Po několika teplých rocích se jejich kalendáře vrací k tradičním termínům. Tedy oproti loňsku a dalším létům až o několik týdnů později.

Sklizeň prvních hroznů by tak letos mohla naplno začít v polovině srpna. To se také na stáncích a v restauracích objeví první letošní burčák. Ten pochází na Moravě často z raných odrůd Irsai Oliver nebo Solaris.

Označení burčák smí podle zákona nést pouze nápoj vyrobený z moravských a českých hroznů. Prodávat jej lze pouze od 1. srpna do 30. listopadu. Všemu ostatnímu přísluší označení částečně zkvašený hroznový mošt. Pravidla pro výrobu a prodej burčáku pravidelně kontroluje Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

autoři: Štěpánka Kadlečková , Miloš Šenkýř
Spustit audio

Související