Musím se tlumit, ať nejsem divoká paní učitelka, co poskakuje po třídě, směje se akční učitelka Helena Tomaňová

Helena Tomaňová je velmi oblíbenou učitelkou na prvním stupni základní školy v Uherském Hradišti. Hraje na kytaru, skáče padákem a nade všechno má ráda třídu svých dětí.

„Musím se tlumit, ať nejsem divoká paní učitelka, co poskakuje po třídě,” směje se učitelka, která v covidové době, kdy se nesmělo jezdit na výlety, vzala celou třídu k sobě na zahradu. „Snažím se učit hrou, přeji si, aby se děti nemusely trápit a bát, že udělají chybu, aby se nemusely stresovat z toho, že když něco zapomenout, stane se hrůza,” říká láskyplně na rozhlasové Pohovce Jožky Kubáníka.

V rozhovoru vypráví o tom, kde se v ní vzal vztah k dětem, proč chtěla učit jinak, než jak kantoři učili ji a přiznává také, co si myslí o známkách. Zároveň vypráví, čím jí děti dělají největší radost a že je potěšená, když jí někteří žáčci posílají fotky z prázdnin. „Ony ty vědomosti nejsou v dnešní době zas tak důležité. Chtěla bych, aby si děti, které učím, všímaly jiných lidí,” říká upřímně a připojuje i vlastnosti, které by správnému učiteli podle ní neměly chybět. „Zájemci o učitelování nesmí chybět láska, humor, trpělivost a chuť se obětovat,” říká pokorně.

V závěru se zamýšlí i nad tím, co opakují každé generace rodičů a prarodičů. „Vždycky se dětem říkalo: ‘Co z vás bude’? Ale já jsem optimistická,” usmívá se Helena Tomaňová.

Jožka Kubáník ze zákulisí rozhovoru prozrazuje:

Přemluvit k rozhovoru paní Helenu Tomaňovou nebylo jen tak, ale nakonec se mi to povedlo a jsem za to moc rád, protože jsem si ověřil to, co se o ní říká: že je chodící láska k dětem, a takových dnes není moc.
Jožka Kubáník

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka najdete i na webu https://rozhl.as/Kubanik nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.