Mlékomatů ubývá. Stále ale nabízí mléko plné zdraví prospěšných látek

V prodejních automatech už běžně nakupujeme cigarety, sladkosti, nápoje a od roku 2009 i mléko. Boom zažily automaty na mléko o rok později. Do doby, než se tehdejší hlavní hygienik Michael Vít nechal veřejně slyšet, že syrové mléko v nich prodávané může být zdravotně závadné.

Přestože se závadnost mléka nepotvrdila, lidé přestali mlékomatům důvěřovat. Většina automatů začala nabízet mléko pasterované. Jejich provoz se řídí přísnými hygienickými pravidly, obavy ze zdravotních komplikací jsou tudíž neopodstatněné.

Mlékomaty u nás

Automaty na mléko najdeme v Itálii, Rakousku, Maďarsku, Polsku i na Slovensku. V současné době je v České republice kolem pěti desítek mlékomatů.

Dva z nich provozovalo v Olomouci do konce loňského roku i Zemědělské družstvo Senice na Hané. Vzhledem k vysokým nákladům a menšímu zájmu dnes funguje pouze jeden, a to u obchodního domu Senimo. V době největšího rozkvětu a zájmu spotřebitelů v roce 2010 se denně vyprodala plná kapacita mléčného automatu, tedy 300 až 400 litrů mléka.

Trocha statistiky prodeje mléka z mlékomatů v Olomouci:

2010 - 90 000 litrů mléka (jen v lednu se prodalo 17 000 litrů)
2011 - 40 000 litrů
2015 - 20 000 litrů

Chytrý mlékomat

Mlékomat plní čerstvým selským plnotučným mlékem, které si díky šetrné pasteraci zachovává všechny důležité a zdraví prospěšné výživové složky. Není nutné je dále převařovat. Obsah tuku je minimálně 3,5 %. Doma si z tohoto mléka můžete sami připravit i další produkty, jako jsou jogurty, tvarohy, zakysané smetany či sýry. Pokud by došlo k poruše chladicího systému mlékomatu, automaticky se vydávání mléka zablokuje.

V prodejních automatech už běžně nakupujeme cigarety, sladkosti, nápoje a od roku 2009 i mléko

Mléko se ve 200 litrových nerezových kontejnerech dováží do automatu třikrát týdně. Mlékaři garantují trvanlivost čtyři dny, pokud ale dodržíte teplotu kolem 4 stupňů, vydrží vám v lednici déle.

Čistá sklenice, půl zdraví

Nemusíte mít obavy, že byste si z mléčného automatu přinesli domů mléko závadné, nesmíte ovšem zanedbat péči o nádoby, do kterých si mléko přijdete odebrat. Načepovat si ho můžete do vlastních či přímo v automatu zakoupených lahví o obsahu 0,5 a 1 litr.

Mlékomaty jsou jednoduché

Odborníci doporučují lahve nejprve důkladně vypláchnout studenou a teprve následně horkou vodou. Studená voda rozpustí bílkoviny a teplá voda se saponátem odstraní tuky. Pach z lahví lze odstranit kávovou sedlinou zředěnou teplou vodou, pachy pohltí také slupky syrových brambor nebo slabý octový roztok. Prázdné lahve pak raději nezavírejte.

Historie prodejních automatů

Víte, že prvním prodejním automatem je stroj pro automatický prodej svěcené vody k rituálním účelům? Pochází z doby 215 let před Kristem a vymyslel ho v Alexandrii řecký vynálezce Herodotos. První automaty ale byly zavedeny v Anglii v 19. století a v USA. Rozvoj prodejních automatů pak zaznamenáváme až po druhé světové válce.

autor: av