Minigalerie v Luhačovicích představuje modely rozhleden z celé České republiky

14. květen 2019

Naprosto unikátní a ojedinělá expozice 3D modelů českých, moravských, slezských a dokonce i slovenských rozhleden můžete navštívit v lázeňském městě Luhačovice ve Zlínském kraji. Za jejím vznikem stojí Spolek Jurkovičův svět, který mapuje zaniklé, ale i nově vznikající rozhledny naší krajiny. 

Minigalerie rozhleden je stálá expozice, která představuje vybrané, architektonicky a geograficky zajímavé objekty českých a slovenských rozhleden. Spolek Jurkovičův svět tak chce návštěvníkům prostřednictvím vystavených modelů přiblížit krásu, pestrost a atraktivitu České i Slovenské republiky. 

V těsné blízkosti minigalerie je navíc naučná ministezka nazvaná Královstvím rozhlednovým, která na osmnácti zastaveních přibližuje příchozím svět vyhlídkových věží. „Stezka měří 109 metrů a i s nultým zastavením má celkem 19 informačních panelů. Na každém panelu je vždy ochutnávka konkrétního kraje s rozhlednami, je tam popsán příběh dané rozhledny a panoramatická fotografie,“ říká předseda Spolku Jurkovičův svět Radek Bednařík.

V současné době je v České republice více než 500 rozhleden. Na Slovensku něco kolem 130. V minigalerii rozhleden je momentálně k vidění na 90 trojrozměrných modelů. „Ale dalších 15 modelů máme rozdělaných, takže galerie se neustále rozrůstá. K vidění jsou v ní i dřevěné či papírové modely,“ dodává Radek Bednařík.

Zajímavostí je, že galerie minirozhleden vznikla v Luhačovicích, přitom Luhačovicko žádnou vlastní rozhlednu nemá. „Luhačovicko nemá žádnou fyzickou rozhlednu, proto máme v naší minigalerii alespoň virtuální Luhačovickou rozhlednu s pohledem na krásné lázeňské údolí,“ říká Radek Bednařík.

Minigalerie rozhleden v Luhačovicích leží mezi pražírnou Lázeňská káva a penzionem Ječmínek. Čeká vás tam prohlídka s výkladem a bezbariérový přístup.

autor: Saskia Mišová
Spustit audio