Milan Kundera vypráví o psaní Směšných lásek. Poslechněte si vzácnou nahrávku spisovatele, který rozhovory s novináři odmítal

12. červenec 2023 11:45

Ve věku 94 let zemřel spisovatel Milan Kundera. Brněnský rodák žil od 70. let minulého století ve Francii, psal česky i francouzsky. K jeho nejznámějším románům patří Žert, Nesmrtelnost nebo Nesnesitelná lehkost bytí. Patří k našim nejvýznamnějším autorům minulého století.

Čtěte také

V posledních dekádách se Kundera stáhl do ústraní a mluvit chtěl jen prostřednictvím svých děl. Jejich sbírku a osobní archiv daroval Moravské zemské knihovně v Brně. V posledních měsících byl proto Kundera často v kontaktu s jejím ředitelem Tomášem Kubíčkem.

„Laskavý, milý člověk, který je trpělivý v poslouchání a velmi inspirující v mluvení. Člověk, za kterým můžete přijít, on si vás vyslechne a současně vás posune o dva kroky výš. Vždycky byl ochoten se velmi partnersky a empaticky bavit,“ vzpomíná ředitel MZK.

Kunderův život byl výjimečným způsobem spojen i s brněnským rozhlasem, kde ve spolupráci s Antonínem Přidalem vzniklo i několik nahrávek.

Tomáš Sedláček na snímku z roku 2010

A potřeba je zmínit i další jméno – dnes už také zesnulého literárního redaktora brněnského rozhlasu Tomáše Sedláčka. Díky němu si můžete poslechnout i část naprosto výjimečného rozhovoru s Milanem Kunderou, který jinak veřejně příliš nemluvil. Bavili se spolu v roce 2008 o Směšných láskách, které v Brně dostaly rozhlasovou podobu.

Spustit audio

Související