Mikromagie v praxi. Hostem Apetýtu byl iluzionista Nikolas Kara, nechte se okouzlit!

15. únor 2023

Moderní magie začala už v 18. století. Tehdejší kouzelníci vystupovali v salonech a později, když byli úspěšní, si mohli otevřít i své vlastní divadlo. „Nejstarším kouzlem jsou skořápky, to je trik, o kterém se můžete dočíst už na staroegyptských papyrech.“ V Apetýtu jsme přivítali kouzelníka a iluzionistu Nikolase Karu.

Jaké to je mít vlastně takové kouzelné zaměstnání? „Je to kouzelné hlavně v tom, že rozdáváte radost druhým lidem. Už režisér Zdeněk Podskalský říkal, že dát někomu chvíli oddechu a zábavy je cenná věc a je potřeba si toho považovat.“

Příchuť nevysvětlitelného dělá kouzla atraktivními. „Staré latinské přísloví říká, že svět chce být klamán, nechť tedy klamán je. Dnes je to obrovský hit a návrat na živá vystoupení kouzelníků. Psychologové to vysvětlují tím, že jak žijeme v té přetechnizované době, kdy vlastně můžeme nasimulovat jakýkoliv trik a už nás nic nepřekvapí, tak divák to chce vidět na vlastní oči a chce si na to sáhnout,“ říká Kara a dodává, že kouzlit se dá se vším – ať už jsou to ubrousky, párátka nebo provázek.

Co je to mikromagie? A co to znamená, když kouzelník dokáže používat mentalismus? Komu Nikolas Kara křtil knihu? Kdo je jeho kouzelnickým vzorem? A jaká by měla být výbava kouzelníka? Poslechněte si v Apetýtu!

autoři: Jarka Vykoupilová , lop
Spustit audio

Související