Pavel Kožíšek: Kouzelník by měl být především dobrý herec

21. říjen 2021

Kouzelník Pavel Kožíšek zúročil své životní zkušenosti ve svém divadle kouzel v Líbeznicích u Prahy. Jako kouzelník se živil už při studiích a svá první kouzla se naučil podle dětské knihy kouzel. Tvrdí, že úspěch kouzelníka závisí na připraveném a profesionálním týmu, bez jehož asistence se při velkých kouzelnických show na pódiu neobejde.

Pavel Kožíšek je světově uznávaný kouzelník, který v roce 2003 pro svá představení založil úspěšné Divadlo kouzel v Líbeznicích u Prahy. K jeho založení ale vedla dlouhá cesta. Jako kouzelník se živil už při studiích na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy a velmi brzy měl dokonce možnost se svými kouzelnickými ukázkami vystupovat i v televizi a cestovat po světě.

Dodnes vzpomíná na skvělé profesory, kteří ho podporovali a umožnili mu zpracovat pro doktorát téma moderní magie jako nástroj kulturní a sociální manipulace. Snažil se v rámci studií zmapovat, jak se kouzelnické triky vyvíjely a používaly pro mocenské, politické a prospěchářské účely. Lidé v minulosti kouzlům zkrátka věřili a největší pochvalou pro kouzelníka je, když kouzlům uvěří i publikum.

Život mu nasměrovala milá knihovnice

Původně se zajímal o filantropii, a když jednou přišel do dětské knihovny pro vybranou knihu o známkách, byla už vypůjčená. Své zklamání neskrýval, a tak mu pohotová paní knihovnice nabídla knihu jinou – o kouzelnictví. Ani netušila, jak mu změnila život. Kniha kouzel ho zaujala a podle ní se naučil svá první kouzla.

Pavel Kožíšek u levitujícího stolu

Dalším impulzem byl kouzelník, na jehož představení byl se školou. Zjišťoval, jaká kouzla jsou oblíbená v zahraničí a jeho představení byla stále více úspěšná. Dva roky dokonce žil a pracoval v Japonsku, kde založil první japonské divadlo kouzel. Po návratu měl nabídky do zahraničí, ale rozhodl se žít doma. Byl velmi překvapen, kdy za ním po letech jednou po představení přišla ona knihovnice, aby ho pozdravila.

Do Líbeznic na rodinný výlet i za kouzelnickou show

Divadlo kouzel Pavla Kožíška v Líbeznicích u Prahy ve své podstatě už 19 let úspěšně funguje podle odzkoušeného modelu kouzelnického divadla v Japonsku. Nabízí čtyři programy pro děti a rodiče a velkou show – Magická esa. Na své si tu přijde celá rodina.

Čtěte také

Kromě samotných představení si tu můžete vyzkoušet i různé zábavné optické klamy, iluze a efekty. Posadit se můžete například u levitujícího stolku nebo poslat fotku přátelům z antigravitační místnosti. Děti si prohlédnou kouzelnické rekvizity a vyzkouší rozluštit hlavolamy. V síni smíchu vás totiž čekají různě prohnutá zrcadla, která vás změní k nepoznání a v Zrcadlovém labyrintu si vyzkoušíte, jestli mezi zrcadly najdete cestu.

Bez sehraného týmu zažívá kouzelník horké chvilky

Za každým kouzelnickým představením je mnoho práce a úspěch kouzelníka závisí na spolehlivosti a sehranosti celého týmu. Kouzelník by měl být především ale dobrý herec.

Pavel Kožíšek se smíchem dodává, že je někdy mnohem zajímavější sledovat, co se děje v zákulisí, když na scéně probíhá kouzlo. Vše musí klapnout na sekundu a rekvizity musí být na milimetr přesně včas na místě. A tak někdy kouzelník od publika schytá kritiku za nepovedené kouzlo, přitom v tom nebohý kouzelník může být zcela nevině.

Čtěte také

Pavel Kožíšek je rád, že si kolem sebe vybudoval spolehlivý a profesionální tým. Neustále sleduje nové kouzelnické trendy ve světě a do svých představení průběžně zařazuje novinky. Málokdy se mu stane, že kouzlo jiného kouzelníka neumí rozluštit. To si pak konečně vychutná pocit okouzlení, které by měl mít každý divák při dobře připravené kouzelnické show.

Spustit audio

Související