Měsíc na Kubě s partou seniorů. Michaela Janečková popsala své dobrodružství v knize Třešně v rumu

17. listopad 2022

„Na Kubě záleží, kterým směrem se díváte. Pokud tím, který podporuje místní režim, užijete si krásnou dovolenou, ale o té zemi se nedozvíte vůbec nic,“ říká novinářka a spisovatelka Michaela Janečková. Své zážitky z měsíčního cestování po Kubě sepsala do knihy s názvem Třešně v rumu. Rozhodně se ale nejedná o tradiční cestopis.

Na „ostrov svobody“ se Janečková totiž vydala se svým čtyřiasedmdesátiletým dědečkem, který je pevným zastáncem komunistického zřízení. Dědeček je svým založením cestovatel a dobrodruh a Kuba byla jeho vysněnou destinací. 

„Kuba visela ve vzduchu několik let. Když babička zemřela, bylo na dědovi znát, že potřebuje nějaký plán. Začal vzpomínat na všechny cesty a říkal: ‚No ta Kuba, to jsme nestihli a už se tam asi nepodívám.‘ Tak jsem řekla, že s ním pojedu.“

Havana

Cestovat měsíc po Kubě s partou seniorů nebylo někdy jednoduché. „Některé věci byly opravdu šílené. S jedním členem výpravy jsme absolvovali výslech na policejní stanici kvůli krádeži peněženky. Děda se ztratil v pralese a pak se objevil s plechovkou piva – dodnes nevím, kde ji vzal. Nebo jsme v jednom hotelu zjistili, že jsou naše postele z betonu,“ vypráví Janečková.

To nejhorší a nejlepší z Kuby

Zážitky celé výpravy se dost lišily od oficiálních cestovních průvodců. Například bedekry doporučované město Matanzas je ve skutečnosti docela nevábným místem. „Je tam nedokončená atomová elektrárna, nachází se tam rafinerie, všechny restaurace zavřené a pláž sloužila jako neuvěřitelné skladiště bordelu,“ líčí autorka své pocity z návštěvy „kubánských Benátek“.

Naopak za nejkrásnější destinaci považuje vodopády El Nicho. „Dva ze tří turistů stráví dovolenou na Kubě v proslulém letovisku Varadero. Podle mě jsou nejkrásnější vodopády El Nicho. To je skutečný tropický ráj!“

Názorové neshody

V knize Třešně v rumu popisuje – místy docela s drsným humorem – nejen dobrodružnou cestu, ale také větší i menší názorové třenice s dědečkem. Na vydání knihy nereagoval zrovna dobře. „Děda kvůli knize ještě pořád běsní. Má plné právo být naštvaný. Ale já věřím, že se to mezi námi zase spraví.“ Přesto je Michaela Janečková přesvědčená, že jim cesta pomohla a je ráda, že spolu mohli strávit čas.

„Doporučuji každému, kdo má prarodiče, tchána, tetu, klidně někoho, s kým si úplně názorově nerozumíte, abyste zkusili vymyslet společný program. Nemusí to být samozřejmě Kuba. Ale třeba fotbal, divadlo, procházka. Když máte společné zážitky, můžete se o nich bavit a stavět na nich.“

Víte, co je casa particulares? Kde se vyrábí pověstné kubánské doutníky a co všechno může zachránit rum? Poslechněte si Apetýt s Jarkou Eliášovou.

autor: Jarka Eliášová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.