Máslový koláč s lilkem a novými bramborami

Recept od naší moderátorky Zuzany Plíškové.

Budeme potřebovat:
225 g hladké mouky
140 g pokrájeného másla
lžíce moučkového cukru
1 žloutek
100 g vařených brambor
100 g pokrájeného lilku
150 g strouhaného čedaru
4 vejce
půl deci mléka
deci a půl smetany ke šlehání

Postup:
1. K mouce přidáme špetku soli, máslo a v míse zpracováváme, dokud směs nebude připomínat konzistencí drobenku.

2. Pak přidáme cukr, žloutek, trochu studené vody a rychle zpracujeme v hladké těsto. Zabalíme do igelitového sáčku, nebo potravinové fólie a uložíme na 20 minut do lednice.

3. Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Těsto rozválíme a vyložíme jím koláčkovou formu. Dno zakryjeme pečícím papírem, který zatížíme fazolemi.

4. Takto pečeme při 180 stupních asi 20 minut, pak odstraníme papír s fazolemi a pečeme dalším 5 minut.

5. Vyndáme formu a teplotu snížíme zhruba na 160 stupňů. Na dno poklademe brambory a lilek, posypeme nakrájenou jarní cibulkou, zlehka posolíme a opepříme a zasypeme sýrem.

6. Vejce rozšleháme s mlékem a smetanou, ochutíme, směsí zalijeme korpus a pečeme dalších 40 minut, nebo dokud směs neztuhne. Necháme povychladnout a servírujeme.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.