Masaryk a Mucha pokoření Hitlerem. Brněnský trezor skrývá unikátní knihu

14. březen 2019

Je to němý svědek osmdesát let staré tragédie našeho národa. Kniha ozdobená lipovými ratolestmi skrývá jeden z mála originálů podpisu Hitlera na území Moravy. Je uložená v trezoru na brněnské Nové radnici.

Pamětní kniha města Brna z let 1928-1944

V kůži vázanou knihu pořídili brněnští radní ve slavném roce 1928, kdy vzniklo výstaviště a řada významných staveb. Ostatně první podpis do ní vepsal Tomáš Garrigue Masaryk. Jedné z dalších stran dominuje nepřehlédnutelný podpis malíře Alfonse Muchy. A o dalších pár listů dál je symbol potupy. Podpis vůdce Říše datovaný dva dny poté, co jeho vojáci obsadili zbytky Československa.

Kdo by nevěděl, co těch pár tmavých čar znamená, možná by to ani nepoznal.  Při drobnějším pohledu ale je počáteční A i H poznat. Podpis je drobný, mnohem výraznější je německý nápis s datem, který ve volném překladu znamená Svatá země je všude, kde Němci bojují.

Hitler byl na radnici v době, kdy ji starosta odmítal vydat

Hitler přijel do Brna 17. března 1939 na cestě z Prahy do Vídně. A zamířil na Němci obsazenou Novou radnici. Paradoxně v té době se ještě hrdinsky snažil český starosta Rudolf Spazier před Němci tvrdit, že chce být odvolán stejně zákonně, jako byl zvolen. K odchodu ho gestapo donutilo až 23. března.

Drobný podpis Adolfa Hitlera v Pamětní knize města Brna z března 1939

Samozvaný německý komisař a pozdější faktický starosta Brna Oskar Judex Hitlerovi 17. března 1939 předložil k podpisu pamětní knihu. „Můžeme jen hádat, nakolik si uvědomovali, čí podpisy jsou na předchozích stranách. A jestli i to mělo být symbolem porobení,“ připomněl pro Český rozhlas Brno vedoucí Archivu města Brna Libor Blažek.

Jisté je, že Němci brněnskou pamětní knihu nevyužili naposledy. Kožený svazek s lipovými listy a znakem města ale vložili do německými texty popsaného koženého obalu. A z něj dnes archiváři dílo vytahují jen výjimečně.

Německými podpisy se kniha jen hemží

Na dalších stranách jde najít třeba podpis říšského protektora Konstantina von Neurath, ale pak řadu už málo čitelných podpisů Němců, z nichž někteří se i v podpisu hlásí k SS. A mezi tím i třeba podpis předsedy protektorátní vlády Jaromíra Krejčího. „Historik Vlastimil Schildberger v knize identifikoval i podpisy členů posádky německé ponorky, která na trupu nesla znak Brna. Ti tu byli v polovině války jako hosté,“ podotýká vedoucí archivu. Kniha ale zdaleka není zaplněná. Desítky stránek jsou volných. S koncem války skončila v depozitáři a nahradila ji nová, kterou jako první podepsal Edvard Beneš.

Hitler si z Brna Němci nabízený unikát neodvezl

Pamětní kniha je teď ve stejném trezoru, jako jiný unikát, který Brnu paradoxně Hitler nechal. Při jeho návštěvě mu totiž brněnští Němci chtěli věnovat Knihu písaře Jana, známý záznam právních dokumentů. Pochází ze začátku 14. století - a byť je psána latinsky, Němci ji označovali za základní knihu germánského zákonodárství.

Příjezd německých vojsk na náměstí Svobody, v pozadí Německý dům stojící na místě dnešního Moravského náměstí

Hitler ji tehdy odmítl převzít a řekl, že by měla v Brně zůstat. „Z pohledu historie je to dobře, je to skutečný unikát. I když se tehdy Češi Němcům vysmívali, že je vlastně Hitler urazil,“ dodává archivář.

Své náměstí měl Hitler v centru Brna jen dva dny

K Hitlerově návštěvě Brna se pojí ještě jeden okamžik – Němci tehdy na necelé dva dny přejmenovali centrální náměstí Svobody na Adolf-Hitler-Platz. Tedy na náměstí Adolfa Hitlera.

Jak ale připomíná historička Milena Flodrová, podle vzpomínek současníků sám Adolf Hitler toto přejmenování odmítl. A vyslovil přání, aby jeho jméno neslo dnešní Moravské náměstí, na němž tehdy stál Německý dům. Ten byl centrem německého života v Brně. Po osvobození Brna v roce 1945 poničenou stavbu srovnali se zemí.

Spustit audio

Související