Marta Vančurová: Že jsem se dostala na DAMU byla velká náhoda. Zapracoval osud

Martu Vančurovou v médiích příliš nepotkáte. Rozhovory takřka nedává, neboť už prý všechno řekla a je jí trapné pořád opakovat stejné věci. Přesto přijala pozvání do pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka, s jehož autorem si povídala třeba právě i o své nemluvnosti a introvertní nátuře.

„Já jsem vždycky byla taková mlčenlivá,” popisuje Vančurová v rozhovoru a vzpomíná: „Tatínek o mně psal babičce, že jsem hloubavá, když ji chtěl připravit na vnoučata. Ona nás měla vždy jen o prázdninách, protože bydlela v Kolíně a taťka jí vždycky psal v dopise, jací s bratrem jsme, aby se na nás nachystala. A vím, že tam stálo, že jsem hloubavá a přemýšlivá.”

Herečka k tomu dodává, že byla po tatínkovi hodně svéhlavá. Při svých hereckých začátcích navíc trpěla pocitem nedostatečnosti. „Ale to je normální. V tom našem povolání je člověk nejistý neustále, ta nejistota nás vlastně provází pořád,” odkrývá Vančurová hereckou profesi.

Ostatně už její začátek v ní byl velmi zajímavý. Když se poohlížela po tom, že by šla na nějakou vysokou školu, původně ani nevěděla, co je to DAMU. Jenže jí zavolal asistent režiséra, s nímž už dříve točila, že jsou za měsíc přijímačky a ať je jde zkusit.

„Šla jsem se zeptat na studijní oddělení a oni mi napsali na papír, co si mám připravit, kdybych se přihlásila. Tak jsem se přihlásila a připravila tak, jak jsem uznala za vhodné a šla jsem tam a oni mě kupodivu vzali. Takže to byla taková velká náhoda. Osud zapracoval,” vzpomíná s úsměvem 75letá herečka z Prahy.

S kým ráda mlčí? Jakým profesorem byl Rudolf Hrušínský? Jaké bylo být na DAMU v jednom ročníku s Jiřím Lábusem, Tomášem Töpferem nebo Jiřím Wohankou? Jak vzpomíná na své první účinkování v divadle Semafor? Jak přišel její vnuk na to, že je herečkou? A co jí v hraní limituje? Poslechněte si rozhovor s Martou Vančurovou v pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka najdete i na webu rozhl.as/Kubanik nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související