Limetková kari treska. Spojení hned tří úžasných chutí a barev na jednom prostřeném talíři
Treska se řadí mezi vůbec nejchutnější mořské ryby. Svědčí o tom i fakt, že jen v Británii se jí sní ročně kolem 136 miliónů porcí. Kulinářské možnosti této ryby objevili lidé už před mnoha staletími, neboť treska byla takříkajíc víceúčelová. Mohla se totiž uvařit nejen čerstvá.
Pět lahodných důvodů pro tresku:
* Treska má delikátní chuť sama o sobě, není nutné ji příliš kořenit. Stačí kvalitní olivový olej, mořská sůl a čerstvé bylinky.
* Dobře přijímá i marinády. Výtečná je pečená v nálevu z olivového oleje, citrónové šťávy, hrubě mleté soli a drceného pepře, v němž se předem nechala 4 hodiny rozležet.
* Její pevné maso se hodí k restování. Delikátní a přitom rychlé je pouhé usmažení tresčích filetů na másle.
* Treska je i velmi lahodná zapečená, ať už jen s bramborami, nebo se zeleninou a smetanou.
* Stranou nezůstávají ani její jikry. Vařené se smaží i grilují, uzené ochutí pikantní přílohové omáčky.
Suroviny:
Filety z tresky, olivový olej, 1 lžička kurkumy, 1 lžička kari koření, 1 limetka, sůl, mletý černý pepř
Postup:
Filety tresky umyjeme, osušíme a z obou stran okořeníme a osolíme.
Na dno zapekací mísy položíme plátky limetky.
V připravené omáčce obalíme z obou stran filet tresky a položíme na plátky limetky do zapékací mísy.
Vložíme do vyhřáté trouby na 180 stupňů a pečeme 20 minut.
Treska obecná je mořská ryba z čeledi treskovitých, která může dorůstat velikosti až 2 metry a hmotnosti až 90 kilogramů. Jde o silnou a mohutnou rybu, která žije v hejnech.
Obývá chladné vody mírného pásma v severních oblastech Atlantského oceánu, v oblastech se silným rybolovem, který v některých místech silně zdecimoval její přirozenou populaci. Jedná se o hospodářsky nejvýznamnější mořskou rybu, která je hojně lovena.
Související
-
Treska na česneku a rajčatech. Zdravé a lehké jídlo, které určitě pohladí vaše chuťové pohárky
Treska patří mezi nejchutnější mořské ryby. Svědčí o tom i fakt, že jen v Británii se jí sní ročně na 136 miliónů porcí. Kulinářské možnosti tresky objevili lidé už dávno.
-
Treska v pivním těstíčku. Jídlo, které pohladí vaše chuťové pohárky, potěší oči a navíc je i zdravé
Treska se řadí mezi nejchutnější mořské ryby. Svědčí o tom i fakt, že jen v Británii se jí sní ročně 136 miliónů porcí. Kulinářské možnosti tresky objevili lidé už dávno.
-
Pět lahodných důvodů pro tresku na talíři. Připravte si ji na česneku a rajčatech
Treska se řadí mezi nejchutnější mořské ryby. Jjen v Británii se jí sní ročně na 136 miliónů porcí. Kulinářské možnosti této ryby objevili lidé už dávno.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.