Krůtí plátky s omáčkou a pečenými paprikami. Odborníci řadí krůtu mezi takzvané superpotraviny

Máte rádi drůbeží maso? Někdo dává přednost grilovanému kuřeti, jiný má rád drůbeží kousky v nějaké směsi. My pro vás ale máme jiný tip! Zkuste s námi krůtí plátky s omáčkou a pečenými paprikami. A nebudete litovat.

Jen málo tuku a extra velký obsah bílkovin. Krůtí maso patří mezi superpotraviny. Maso je lehce stravitelné. Obsahuje hořčík, draslík a vitamíny B.

Ingredience
  • 400 g krůtích prsou
  • 1 zelená paprika
  • 1 žlutá paprika
  • 250 ml rajčatového pyré
  • olivový olej
  • 1 bobkový list
  • 1 snítka oregana
  • 1 snítka tymiánu
  • sůl
  • cukr
  • pepř

Krůta je zajímavá tím, že obsahuje ze 70 procent bílé maso a ze 30 procent maso tmavé. Rozdělit se dá také na devět částí, které se liší chutí, zabarvením i strukturou.

Největší částí jsou krůtí prsa, která mají křehké maso. Stehenní maso připomíná zvěřinové, maso z křídel je něco mezi telecím a kuřecím. Svalnatější jsou letky.

Krk a boky se hodí do polévek, tyto části jsou více tučné. Na krůtě je delikátní částí biskup. Nejtučnější část masa se s oblibou peče. Bedra se hodí na přípravu medailonků a využitelné jsou samozřejmě i vnitřnosti.

Postup:
Zapneme troubu na 180 °C. Celé opláchnuté a osušené papriky potřeme olejem, osolíme a dáme péct na cca 20-25 minut.
Opečené papriky vyndáme z trouby do mikrotenového sáčku nebo je zakryjeme a necháme zapařit. Sloupeme slupky a odstraníme semeníky. Poté nakrájíme dužninu na nudličky cca 1,5 cm.
Krůtí prsa očistíme od blanek, opláchneme a osušíme. Nakrájíme na plátky, naklepeme přes fólii, mírně osolíme a krátce opečeme z obou stran v rozehřáté hluboké pánvi (kterou lze dát do trouby) na olivovém oleji.
K masu přidáme rajčatové pyré, nakrájené papriky, koření, bylinky, cukr, osolíme a opepříme. Podlijeme cca 100 ml vody a vložíme do trouby a pečeme 20 minut.
Vyndáme z trouby, zakryjeme a necháme 10 minut odpočinout.
Podáváme s rýží nebo těstovinami.

Dobrou chuť!

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka