Lidé ve Valticích si stěžují na kácení stromů ve městě

14. duben 2011

Rozsáhlý projekt obnovy veřejné zeleně ve Valticích na Břeclavsku rozbouřil hladinu veřejného mínění ve městě. Motorovým pilám podlehly najednou stovky stromů a keřů.

I když lidé potřebu obnovy uznávají, plošné kácení historických alejí vyvolalo velký nesouhlas. Obyvatelé města oslovení Českým rozhlasem Brno si stěžují například na nepěkný vzhled pařezů, volají po pomalejším průběhu akce a diví se, že padly k zemi i zdravé stromy.

Projekt za 25 milionů korun schválilo už minulé vedení radnice. Z městské pokladny na něj ale půjde jen 2 a půl milionů. Zbytek uhradí dotace Evropské unie. "Projekt zahrnuje obnovu stromů, keřů a trávníků. Asi největší diskuze vyvolávaly právě stromy. Co se týká keřů, tak z větší části jsou to břečťany a barvínky. Co se týká trávníků, má se obnovit asi 68 tisíc metrů trávníků, což je asi nejdražší část projektu," popisuje starosta Valtic Pavel Trojan.

Důvodem pro obnovu stromů byl jejich vysoký věk a částečně i špatný zdravotní stav. Vedení radnice dalo proto přednost kácení před částečnou probírkou a prořezáním. "Můžeme diskutovat o tom, jestli by byla částečná probírka úspěšná, protože pokud bychom zasadili mladý strom mezi vzrostlé stoleté stromy, od začátku by se vyvíjel nezdravě. Nakonec bychom stáli před tím, že bychom starší stromy stejně vyřezávali a ty mladé by měly nezdravý vývoj. Motivem pro kácení rozhodně nebyly ty peníze," objasňuje rozhodování radnice valtický starosta Trojan.

"Říká se, že jinak to nešlo. Vždycky všechno jde a ono to jistě jinak šlo a mělo to jít, aby Valtice nepřišly o živé dědictví Lichtenštajnů, kteří to tady sadili," namítá odpůrce zvoleného postupu Jiří Sup mladší. Jeho otec patří k nejhlasitějším kritikům projektu: "Bylo to krásně zelené. Vonělo to. Lípy, včely létaly. Myslím si, že vykácet 700 zdravých stromů, které nikomu neškodily... Vadí mi ten grant, protože kolem něj byla spousta nejasností."

Pokácené stromy a keře ve Valticích nahradí nová výsadba do konce letošního června.

autor: gaj
Spustit audio