Lidé v České republice mají dobré důvody sledovat okolnosti voleb na Slovensku, říká politolog

3. říjen 2023

Ve volbách nastaly situace, které by se mohly zopakovat i v České republice. Týká se to třeba využití umělé inteligence do manipulací v kampani, říká Daniel Kerekeš.

Vyjednávání po poslaneckých volbách na Slovensku nemá v rukou jen vítěz voleb Robert Fico (Smer-SD). Ve velkém bude záležet na tom, jak se k němu postaví v pořadí třetí uskupení, jímž je Hlas-SD v čele s expremiérem Peterem Pellegrinim.

Čtěte také

Daniel Kerekeš se na Masarykově univerzitě na katedře politologie zabývá tématem voleb a volební geografie. Ale téma je mu blízké i osobně, je ze Slovenska a část rodiny je navíc maďarské národnosti. Vnitropolitickou situaci sleduje i pro slovenský Denník N.

V rozhovoru pro Český rozhlas Brno poukázal nejen na osobní animozity mezi Robertem Ficem a Peterem Pelegrinim, ale i na spory Fica a slovenské prezidentky Zuzany Čaputové. Přesto nečeká od Čaputové porušení ústavních zvyklostí, i když nevylučuje, že prezidentský palác bude v jejich rámci chtít ovlivnit složení vlády.

Čtěte také

Kerekeš upozornil také na téma deep fake uplatněných v kampani. Řada obyvatel dostala nahrávky vytvořené s pomocí umělé inteligence, která vypadaly jako pravé – jen na nich politici říkali věci, které ve skutečnosti nikdy neřekli. Voliče to zaskočilo, okolnosti řeší policie. Ale i lidé v České republice musejí být připraveni, že podobné postupy se uplatní i u nás. A nejen ve volbách.

Jak lidé reagovali na falešné nahrávky? Jaký efekt měla přeměna Slovenska v jeden volební obvod, měla by taková změna šanci i u nás? A může výsledek skutečně výrazně ovlivnit vztahy České republiky a Slovenska? Více v rozhovoru z pořadu Den na Moravě.

Spustit audio

Související