Libeček vám pomůže proti křečím, na snížení krevního tlaku a zažene pocit těžkého žaludku
Libeček je bylina, která často zdobí venkovské zahrádky. V historii se pěstoval i v klášterních zahradách, kde byl užíván k výrobě bylinných likérů, jako koření a léčivka.
Je to mrazuvzdorná trvalka, která díky svým silicím má protikřečové, močopudné a prokrvující účinky. Libeček zlepšuje trávení a stimuluje trávicí šťávy a pomáhá od pocitu „těžkého žaludku“.
Dokáže také snížit krevní tlak. Jeho ideální užívání je formou čaje ze sušeného kořene: 1 čajovou lžičku zalijete šálkem horké vody, necháte 15 minut louhovat a pijete vždy mezi dvěma jídly. Je nutné v tyto dny dodržovat pitný režim, aby libečkový čaj nedráždil ledviny.
Chuťově je libeček nejvýraznější syrový, čerstvé listy výborně ochutí polévky i maso. Výborné jsou i tehdy, když jimi obložíte krajíc chleba s máslem.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.