Letošní Grand Prix silničních motocyklů v Brně se obešla bez kolon i vandalismu

Nedělními hlavními závody skončil víkendový program Velké ceny České republiky silničních motocyklů v Brně. Poprvé v historii na tribuny Masarykova okruhu nemohli fanoušci.

V neděli sledovali fanoušci z několika zemí závody na fotbalovém hřišti v Popůvkách u Brna. S atmosférou na okruhu se to nedá srovnat…

Že to byla nezvyklá zkušenost, to potvrdili také fanoušci v tamní hospodě. Tomu, že budou závody v Brně sledovat v televizi, by prý nikdy v životě nevěřili. Chybělo i bujaré fandění. Částečně za to mohl i výkon jediného Čecha na startovním roštu – Filipa Salače, který v kategorii Moto3 dojel na posledním 25. místě. Televizi bez výrazných emocí ale sledovali i Němci, Rakušané a Francouzi.

Čtěte také

Bez výtržností

Každoročně s nájezdy fanoušků řeší policisté komplikace na příjezdových silnicích k okruhu. Tato starost jim letos odpadla. Nesetkali se totiž téměř s žádnými porušeními zákona. Desítky přihlížejících nadšenců za plotem Masarykova okruhu se chovalo slušně, nesnažily se proniknout na tribuny.  Policisté zároveň obnovili provoz na všech příjezdových cestách kolem okruhu, takže lidé už nemuseli místo objíždět.

Závodní víkend pravidelně doprovází také vandalismus a nadměrné pití alkoholu v centru Brna. Strážníci ale potvrdili, že letos žádný převoz na záchytnou stanici řešit nemuseli a nezaznamenali ani jiné výtržnosti.

Jeden koronavirový případ

O víkendu byl potvrzen jeden případ nákazy koronavirem uvnitř areálu automotodromu. Další případy se neobjevily. Zaměstnanec promotéra závodů, společnosti Dorna Sports, by měl být jediný, kdo byl pozitivně testován na nákazu. Byl izolován v hotelu a je bez příznaků. U dalších lidí, se kterými přišel do styku, se nákaza nepotvrdila.

Jen pro představu hygienických pravidel, která po celou dobu víkendu platila: všichni v areálu museli povinně nosit roušky, nesměli se shlukovat, hlídala je také speciálně navržená aplikace v telefonu. Bez testu na covid-19 se nikdo nedostal dovnitř.

Pojede se příští rok?

V posledních letech se po každé Velké ceně České republiky řeší budoucnost závodu. Je zřejmé, jestli se závody pojedou i v příštím roce?

Vyjednávání z letošního roku nasvědčují tomu, že ano. Pořadatelé se totiž s promotérem domluvili na pomyslném balíčku v podobě dvouleté dohody. Tedy jak na ten letošní – koronavirovou pandemií zasažený – závod, tak i na ten v příštím roce. Poté by ale mělo následovat vyjednávání o nové pětileté smlouvě.

Jak už bylo několikrát řečeno pořadateli, kterými jsou město Brno a hejtmanství, očekává se výrazné navýšení ceny licence, která už nyní převyšuje částku 110 milionů korun. Získat potřebné peníze na Grand Prix je ale už nyní podle organizátorů velký problém.

autor: Petr Tichý
Spustit audio

Související