Letiště Brno připravuje nové linky s Německem, Francií, Ukrajinou a Velkou Británií

Letiště Brno jedná o spuštění nejméně čtyř pravidelných linek do zahraničí. Oznámilo to vedení firmy. Jde o destinace na západě Německa, v centrální části Francie, na Ukrajině a ve Velké Británii. Konkrétní města společnost nechtěla uvádět. Podle letiště je k uzavření dohod nutná pomoc Brna a Jihomoravského kraje.

Jednání probíhají hlavně s firmou Ryanair, ta létá třeba do Düsseldorfu a Dortumundu, ale zajistit by mohla i jiné evropské linky. Možná spolupráce ale připadá v úvahu i s nízkonákladovým dopravcem Wizzair nebo ukrajinskou společností SkyUp. Jedna z avizovaných linek by mohla fungovat příští rok, ty další zřejmě později. Jediné pravidelné linky z Brna zatím vedou do Londýna a na podzim se má vrátit Bergamo u Milána.

Podle Kratiny bude spuštění linek záviset na spolupráci s Jihomoravským krajem a městem Brnem. Šéf letiště řekl, že současné vedení kraje, jehož složení se po volbách změní, má snahu o nových linkách jednat, ale vedení města už tolik ne.

Kratina tvrdí, že by k podpisu některých smluv mohlo dojít, ale samosprávy dostatečně rychle nereagují. Primátorka Markéta Vaňková z ODS k tomu řekla, že radní čekají na byznysplán, který chtějí vidět, než nějakou smlouvu podepíšou. Na stole je teď dohoda právě s Ryanairem, který z Brna zatím létá jako jediný dopravce.

Brno jako lákadlo pro turisty

Letiště si pomoc samospráv představuje formou marketingové podpory – zaplacení reklamy v cílových destinacích pro zahraniční turisty. Jednoduše řečeno dát lidem důvod do Brna přiletět. Na tom pohořela třeba linka Brno-Berlín. Do Německa létala plná letadla, Němci ale na jih Moravy už ne.

Taková podpora by měla být ve výši několika milionů korun z rozpočtů města a kraje. Současné vedení kraje to podporuje, vedení Brna také uvádí, že má o nová spojení zájem a umí si představit, že na to vyčlení několik milionů korun.

Nové linky by mohly letišti pomoct snížit ztráty. Ty za letošek budou kvůli nemoci covid-19 ve výši až 75 milionů korun. Odborné organizace navíc předvídají, že letecký byznys se vrátí do čísel roku 2019 zhruba za pět let.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související