Lesníci a ekologové obtížně shání firmy na rizikové kácení a další specializované práce

9. listopad 2022 12:44

Správci lesů a parků v posledních měsících obtížně shánějí firmy na rizikové kácení a další specializované práce. Podle Českého svazu ochránců přírody jim často chybí pracovníci. Některé firmy se navíc do prací vůbec nechtějí pouštět. To je případ třeba pětihektarového akátového porostu nedaleko letiště v Miroslavi na Znojemsku. Lidi, kteří by odolné stromy vykáceli a pařezy přetřeli herbicidem, tam hledají už rok.

„Tak dlouho se to odkládalo, až to dospělo ke stavu, který je neudržitelný,“ říká Vilém Jurek z Českého svazu ochránců přírody. „Naše organizace má málo zaměstnanců. Plochu pěti hektarů bychom čistili dlouho. Dokonce jsme vypsali dvě výběrová řízení, ale nebyl příliš zájem. Není se čemu divit, když se na to přišel potenciální dodavatel podívat a viděl tu hrůzu.“ Firmám se totiž podobné práce podle Jurka nevyplatí. Chybí jim i pracovníci.

Kácení stromů u zlínského tržiště Pod kaštany

S komplikacemi při kácení uschlých listnáčů v okolí Brna se potýká i školní lesní podnik Mendelovy univerzity. Ten kvůli bezpečnosti musel uzavřít několik turistických tras. „Lezec postupně odřezává jednotlivé větve a kmen krátí od vrchu, což je u suchých stromů náročná práce. Takže z tohoto důvodu se nám špatně daří shánět firmy a máme problém to zajistit v krátkém časovém horizontu tak, abychom stezky mohly znovu otevřít,“ vysvětluje zástupce ředitele Tomáš Pospíšil.

Na poslední chvíli stíhají práce i už domluvené firmy, například na ústředním hřbitově v Brně. „Byli jsme zvyklí, že jsou výrazně rychlejší. Dneska je to spíše tak, jak je na tom firma kapacitně,“ popisuje ředitelka Alena Říhová.

Zakázky bez výběrových řízení

Některé firmy, které rizikové kácení dělají, se i cíleně výběrovým řízením vyhýbají, říká majitel jedné z nich Jaroslav Kroupa: „Mám rád, když to odsýpá, když můžu jednat rovnou s tím člověkem, který to má na starosti a není kolem toho papírování. Takže když je to pro větší organizaci, tak jsou s tím hlavně problémy a také s tím strávíme spoustu času, který nám nikdo nezaplatí.“

Řada soukromníků, která se rizikovému kácení věnuje, má navíc tyto práce jako vedlejší příjem. Jedná se třeba o hasiče nebo profesionální horolezce. Do větších projektů se proto nepouští.

autor: Petr Tichý
Spustit audio

Související