Vypěstovat zdravý strom stojí město stovky tisíc. Ke kácení jsou lidé nedůvěřiví

11. červen 2022

V době klimatických změn má zeleň klíčový vliv na kvalitu života ve městech. Stromy ochlazují vzduch a stíní ulice, trávníky, pokud se o ně správně pečuje, poskytují prostor pro biodiverzitu. Zejména v Praze ale městská zeleň čelí obrovskému tlaku, a to nejen ze strany developerů. Přitom vypěstovat zdravý strom, který poskytuje dostatek ekosystémových funkcí, může stát i stovky tisíc korun.

Čtěte také

Symbolem boje o záchranu stromů se stal javor stříbrný na pražském Smetanově nábřeží. Radnice Prahy 1 plánovala revitalizaci okolí stromu a zprůchodnění tunelu na náplavku u Vltavy.

A stoletý javor stál těmto představám v cestě. Proti kácení se ale zvedl velký odpor mezi místními obyvateli. Ti proto začali organizovat protestní shromáždění a petici proti kácení podepsalo 6 tisíc lidí.

Radnice nakonec po dohodě s magistrátem od projektu odstoupila a se stavebními pracemi počká, až javor dožije. V létě by se plácek u stromu měl změnit na provizorní malé náměstí.

Někdy je kácení potřeba

Velké vášně vzbudila i kauza revitalizace Střeleckého ostrova, kdy město plánovalo pokácet všechny staré stromy a vysadit nové. Jedním z důvodů měl být i špatný zdravotní stav dřevin.

Čtěte také

Občané ale opět zorganizovali protesty a město zvolilo šetrnější postup s postupnou obměnou stromů. Podobné dopadl i záměr TSK vykácet alej v Lužické ulici na pražských Vinohradech.

Argumentům o špatném zdravotním stavu stromů místní nevěřili a donutili správu k šetrnějšímu zásahu. Stromy ale podle TSK bude nutné časem obměnit, mimo jiné i z bezpečnostních důvodů.

Naopak v jiných případech ani nátlak veřejnosti nestačil. V březnu například padla skoro stovka stromů na místě budoucí stanice metra D Olbrachtova. Proti záměru dlouho protestovali místní sdružení do Pankrácké společnosti. Ačkoliv jsou stromy už nenávratně pryč, obyvatelé se i tak hodlají s městem soudit o nápravu škody.

Město stromům nesvědčí

Ačkoliv může městská zeleň působit zejména dekorativním dojmem, spektrum ekosystémových služeb, které stromy poskytují, je široké a vede třeba k lepší adaptaci na klimatickou změnu.

Čtěte také

Vypěstovat vzrostlý strom je ale v městských podmínkách velmi náročný a drahý úkol. Porostům vadí například vibrace způsobené dopravou, oděr z pneumatik nebo všudypřítomné inženýrské sítě.

Před vysazením nových stromů je tak nutné plochu upravit tak, aby kořeny měly kam růst a zároveň neohrožovaly dlažbu nebo sousedící sítě. Na druhou stranu, díky moderním metodám už není problém vést kořeny stromů třeba pod asfaltem nebo parkovacími místy. A auta a stromy se tak můžou příjemně doplňovat.

Celou Naturu si poslechněte v audiu.

Spustit audio

Související