Lékařku odsoudili kvůli nevhodné homeopatické léčbě

27. červenec 2011

Krajský soud v Brně ve středu potvrdil podmíněný desetiměsíční trest pro lékařku Janu Štelclovou za to, že jedné ze svých vážně nemocných pacientek po dobu osmi let podávala pouze homeopatické léky. Tím prý zavinila takové zhoršení stavu, že žena z Vyškovska nakonec zemřela.

Lékařka se hájila mimo jiné tím, že poškozená právě tento způsob léčby vyžadovala a odmítala jakoukoli změnu terapie. „Homeopatie je velmi úspěšná a i v tomto případě tomu tak bylo,“ uvedla odsouzená, „ale i když jsme úspěšní a lidem pomáháme, tak to právní hledisko nezohledňuje. Zohlední to jedině pacient, kterému zachráníte život.“

Státní zástupkyně Milena Hojovcová je ovšem přesvědčená, že lékařka měla možnost rozhodnutí pacientky ovlivnit, ale neudělala to. „Pokud si byla vědoma velice závažně zhoršeného stavu poškozené, tak ji měla jako lékařka dostatečně vysvětlit důsledky,“ uvedla pro Český rozhlas Brno státní zástupkyně Hojovcová.

Trestní oznámení na Janu Štelclovou za její léčebné postupy podal syn zemřelé, na začátku letošního roku lékařku Okresní soud ve Vyškově uznal vinou z ublížení na zdraví. Potrestal ji podmínečným trestem a zákazem výkonu lékařské praxe. Odsouzená se ale odvolala a ve středu složitou kauzu řešil Krajský soud v Brně. Podmínku potvrdil, zákaz výkonu povolání zrušil.

Spustit audio